Închide Close
Ierusalim

Editura Humanitas Fiction

Goncalo M. Tavares, Ierusalim

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Roman recompensat cu Premio Ler/Millenium-BCP 2004 (Portugalia), Premio Jose Saramago 2005 pentru literatura portugheza, Premio Portugal Telecom de Literatura 2007 (Brazilia), nominalizat la Premio Giuseppe Acerbi 2007 si la Premio Mondello 2006 (Italia) si tradus in douasprezece tari.„Sunt schizofrenica", ii spune Mylia, o fata de optsprezece ani de o frumusete violenta, doctorului Theodor Busbeck, la prima lor intalnire. El isi propune sa o vindece si se casatoresc. Dar cercetatorul care vrea sa descopere formula matema-tica a ororii, facand studii aprofundate asupra Holocaustului si a altor tragedii ale secolului XX, si femeia de o sensibili-tate maladiva au naturi complet diferite, iar drumurile lor se despart. Numai pentru a se intersecta din nou, dupa multi ani, intr-o noapte a Valpurgiei rasturnata. Pe strazile aceluiasi oras, indreptandu-se catre acelasi punct, mai bantuie Ernst Spengler, un sinucigas deturnat de la misiunea sa de taraitul telefonului, Hinnerk Obst, un om care se teme si de umbra lui, dar e luat drept criminal, si o prostituata misterioasa, care isi cauta barbatii meniti. Foamea, dorinta, nebunia, boala, credinta -- toate se impletesc in acest roman concentrat si metafizic ca o pictura a lui De Chirico. Toate personajele cauta: Mylia cauta o biserica, Theodor o prostituata, Ernst cauta iubirea, Hinnerk o frica mai mare, care s-o neutralizeze pe cea care i-a intrat in oase in timpul razboiului. Amestec extraordinar de Fernando Pessoa, Albert Camus si acea simplitate "obscena" a stilului care e marca inregistrata a lui Goncalo M. Tavares, romanul Ierusalim e o aparitie fulminanta in literatura portugheza si universala.

Despre Goncalo M. Tavares

Goncalo M. Tavares s-a nascut in 1970. Si-a petrecut copilaria la Aveiro, in nordul Portugaliei, studiind apoi fizica, sportul si arta. A debutat in 2001 cu Livro da Danca, urmat de Investigacoes. Novalis (2002, Premio Revelacao de Poesia da Associacao Portuguesa de Escritores), ambele volume de poezie. A publicat apoi seria de novelete intitulata O Bairro (Cartierul): O Senhor Valery (2002, distins cu Premio Branquinho da Fonseca da Fundacao "Calouste Gulbenkian" si premiul revistei Expresso), O Senhor Henri (2003), O Senhor Brecht (2004), O Senhor Juarroz (2004), O Senhor Calvino (2005), O Senhor Kraus (2005), O Senhor Walser (2006). Printre romanele sale din seria O Reino (Regatul) se numara Um Homem: Klaus Klump (2003), A Maquina de Joseph Walser (2004), Ierusalim (Jerusalem, 2004), Aprender a Rezar na Era da Tecnica (2007). A mai publicat cateva carti greu de clasificat, aflate la granita poeziei cu aforistica: Investigacoes Geometricas (2005) si A Perna Esquerda de Paris seguido de Roland Barthes e Robert Musil (2004); volume de teatru: O Homem ou e Tonto ou e Mulher (2003) si A Colher de Samuel Beckett e Outros Textos (2002); povestiri scurte (Historias Falsas, 2005, si Agua, cao, cavalo, cabeca, 2006, recompensat cu Grande Premio de Conto "Camilo Castelo Branco" da Associacao Portuguesa de Escritores) si un volum de poezie (1, 2004). In prezent, scriitorul preda epistemologie la Universitatea din Lisabona.

Recenzii

"Ierusalim este un roman extraordinar, care isi va lua imediat locul printre marile opere ale literaturii occidentale." (Jose Saramago)

"«Cartile negre» ale lui Goncalo M. Tavares mi-au redat bucuria naprasnica de a citi. Iar romanul Ierusalim e capodopera lui: o carte feroce, impecabila, de o frumusete sobra." (Helia Correia)

"In sfarsit a aparut un scriitor demn de istoria literaturii. Goncalo M. Tavares scrie cu talent extraordinar, nerusinat! Proza sa cu ecouri filozofice si imagini socante nu are termen de comparatie in peisajul contemporan." (La Razon)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Ierusalim
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 224
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-262-2
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Goncalo M. Tavares
 • Traducere: Micaela Ghiţescu

Noi apariții

Author Spotlight

Guzel Iahina

pagina autorului

GUZEL IAHINA s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact