Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Hanif Kureishi, Intimitate

și alte povestiri

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere de Elena Ciocoiu

 

Inclus de The Times pe lista celor mai mari 50 de scriitori britanici de după 1945, Hanif Kureishi este un prozator, dramaturg și scenarist multipremiat: a câștigat prestigiosul Whitbread Award și a primit două nominalizări la Oscar pentru cel mai bun scenariu. Opera lui este tradusă în 36 de limbi.

 

Una dintre cele mai bune cărți ale lui Hanif Kureishi, Intimitate pune în lumină, cu sinceritate dusă până la cruzime, temerile și dorințele care îl pot determina pe un bărbat să-și părăsească partenera și copiii. Alături de „Licărire“, „Străini când ne întâlnim“ și „Spleen“, cele trei povestiri incluse în volum, romanul stă la baza filmului Intimitate, regizat de Patrice Chéreau, cu Mark Rylance și Kerry Fox în rolurile principale.

Despre Hanif Kureishi

HANIF KUREISHI, scriitor de origine pakistanezo-britanică, s-a născut în 1954 în Kent. A studiat filozofia la King’s College, Londra. În 1981 a obținut Premiul George Devine pentru piesele Outskirts și Borderline, iar în 1982 a fost numit writer in residence la Royal Court Theatre. Pentru scenariul filmului My Beautiful Laundrette, din 1984, a primit o nominalizare la Oscar. A scris, de asemenea, scenariile filmelor Sammy and Rosie Get Laid (1987), London Kills Me (1991, pe care l-a și regizat), The Mother (2003) și Venus (2007). Piesa lui Sleep With Me a fost pusă în scenă la National Theatre din Londra în 1999, iar When the Night Begins, la Hampstead Theatre în 2004. Primul său roman, Buddha din suburbie (The Buddha of Suburbia, 1990; Humanitas Fiction, 2007), s-a bucurat de mare succes, fiind tradus în peste 25 de limbi. I-au urmat o serie de romane, între care The Black Album (1995), Intimitate (Intimacy, 1998; Humanitas Fiction, 2018) — care stă la baza ecranizării omonime din 2001, în regia lui Patrice Chéreau —, Darul lui Gabriel (Gabriel’s Gift, 2001; Humanitas, 2005), Am ceva să-ți spun (Something to Tell You, 2008; Humanitas Fiction, 2010), The Nothing (2018; Humanitas Fiction, 2019), precum și volume de povestiri: Love in a Blue Time (1996), Midnight All Day (1999) și The Body and Other Stories (2002). Hanif Kureishi semnează, de asemenea, volumele de eseuri Dreaming and Scheming: Reflections on Writing and Politics (2002) și The Word and the Bomb (2005), precum și memoriile My Ear at his Heart: Reading my Father (2004). A fost recompensat în Franța cu medalia Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în țara sa, cu CBE. | www.hanifkureishi.com

Fotografia autorului © Kier Kureishi

Recenzii

„Cea mai minuțioasă și dureroasă vivisecție a neliniștii sexuale masculine. […] Să spui adevărul este întotdeauna riscant, iar Kureishi îl spune cu seriozitate, cu tandrețe și cu o îndrăzneală neliniștitoare.“ (Mail on Sunday)

„Proza sinceră și concisă a lui Kureishi compensează detașarea uneori nemiloasă — mai ales în ceea ce o privește pe Susan — printr-o analiză onestă a defectelor lui Jay. Faptul că el înțelege și suferă consecințele emoționale ale acțiunilor sale transformă romanul lui Kureishi — care ar fi putut ramâne o variațiune a poveștii unui adulter (veche de când lumea) — într-o sfâșietoare investigare a trădării ca formă de reinventare.“ (Publishers Weekly)

„Dacă, așa cum credea Updike, datoria unui scriitor este să spună ceea ce consideră că-i adevărat, Kureishi a reușit pe deplin: sinceritatea romanului său se plasează la limita suportabilității.“ (Observer)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Intimitate
 • Subtitlu: și alte povestiri
 • An apariție: 2018
 • Ediție: I
 • Pagini: 216
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-390-1
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Hanif Kureishi
 • Traducere: Elena Ciocoiu

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

21 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Soare întunecat de Eric-Emmanuel Schmitt

14 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Concert la sfârșit de iarnă de Ismail Kadare

6 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Borges și eu de Jay Parini

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact