Închide Close

Editura Humanitas Fiction

John Updike, Intoarcerea lui Rabbit

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Romanul Intoarcerea lui Rabbit continua povestea lui Harry Angstrom, unul dintre cele mai populare personaje din literatura americana, la zece ani dupa intamplarile din Fugi, Rabbit (1960), primul volum al celebrei tetralogii cu acelasi erou, publicat in "Raftul Denisei" (2008).Harry "Rabbit" Angstrom se intoarce, asa ar suna titlul de ziar pe care personajul principal al romanului lui Updike ar putea sa-l culeaga la linotip, chiar despre el insusi. Dupa zece ani de la intamplarile din Fugi, Rabbit, primul volum al tetralogiei construite in jurul aceluiasi (anti)erou, Harry Angstrom, "se intoarce" blazat, anesteziat, rutinat de casnicia fara speranta cu Janice si slujba marunta de linotipist, las, dar plin de viata, infricosat, dar plin de umor. Cum Updike este cronicarul predilect al adulterului suburban, vechea infidelitate a lui Angstrom apare acum in oglinda: sotia lui, Janice, il paraseste pentru Stavros, un vanzator de masini. Iata punctul de cotitura in viata lui Rabbit, care declanseaza o serie de reevaluari capitale. Rabbit incepe din nou sa riste. O cunoaste pe Jill, o adolescenta dependenta de droguri, careia ii refuza -- o vreme -- avansurile. Jill i-l prezinta pe Skeeter, amicul ei negru, un chibit perfect, de un straniu tragism, care ii revolutioneaza lui Rabbit cateva dintre ideile rasiste. Fara sa-si dea seama, Rabbit lasa in urma conservatorismul inchistat al clasei de mijloc americane si avanseaza treptat spre altceva -- o mai buna gestionare a deziluziei, a ratarii, a suferintei. Intoarcerea lui Rabbit este un roman la fel de paradoxal ca America anilor '60, maturata de vantul schimbarii, rupta intre grandioasa reusita a lui Apollo 13 si tragedia Vietnamului. Fascinat de limbajul astronautilor, de vechile expresii care deservesc explorarea unei lumi cu totul noi, John Updike reuseste sa-si insemineze textul cinematic, pus sub semnul prezentului, cu aluzii la un "dincolo" care ramane de explorat. Nu numai Rabbit e mai matur in acest roman, ci si Updike, care scrie cu pofta, cu setea de a largi perspectiva si cu neasteptata compasiune.

  Dan C. Mihailescu prezinta Intoarcerea lui Rabbit (ProTV, „Omul care aduce cartea“, 2009)

Despre John Updike

JOHN UPDIKE s-a nascut in 1932 in Shillington, Pennsylvania. A studiat literatura engleza la Harvard, apoi arta grafica la Ruskin School of Drawing and Fine Art, la Oxford. S-a intors in Statele Unite in 1955 si a lucrat vreme de doi ani la prestigioasa revista The New Yorker. A debutat cu volumul de versuri The Carpentered Hen and Other Tame Creatures. Primul sau roman, The Poorhouse Fair, a fost publicat in 1959. Opera sa in proza cuprinde "ciclul Rabbit" -- Fugi, Rabbit (Rabbit,Run, 1960; Humanitas Fiction, 2008), Intoarcerea lui Rabbit (Rabbit Redux, 1971), Rabbit Is Rich (1981, Pulitzer Prize 1982), Rabbit At Rest (1990, Pulitzer Prize 1991) --, The Centaur (1963), Of The Farm (1965), Couples (1968), Bech: A Book (1970), Museums and Women (1972), A Month Of Sundays (1975), Marry Me (1976), Toward the End of Time (1977), The Coup (1978), Bech is Back (1982), Vrajitoarele din Eastwick (The Witches of Eastwick, 1984; Humanitas Fiction, 2007), Roger's Version (1986), S. (1988), Bech at Bay: A Quasi-Novel (1998), Gertrude and Claudius (2000), Licks of Love (2000, volum ce cuprinde si nuvela Rabbit Remembered), Seek My Face (2002), Villages (2004), Teroristul (The Terrorist, 2004; Humanitas Fiction, 2007), The Widows of Eastwick (2008) etc. Printre volumele sale de poezie se numara: Telephone Poles and Other Poems (1963), Midpoint (1969) si Tossing and Turning (1977). John Updike a calatorit mult in calitate de ambasador al Statelor Unite, iar in 1974 a semnat, alaturi de alti scriitori americani, un protest adresat guvernului sovietic, in care erau condamnate masurile represive luate impotriva lui Aleksandr Soljenitin. Cartile sale au fost distinse cu PEN/Faulkner Award for Fiction, Pulitzer Prize, National Book Award, American Book Award si National Book Critics Circle Award si sunt traduse in intreaga lume. John Updike a incetat din viata marti, 27 ianuarie 2009.

Recenzii

"De remarcat traducerea extraordinara data de George Volceanov acestui extrem de dificil roman al lui Updike, scriitorul absolut al limbajului american modern." (Marius Chivu, "Casatoreste-te si fugi!", in Adevarul literar & artistic, 28 ianuarie 2009)

"Fiecare an in care Premiul Nobel nu i se acorda lui John Updike (decedat la 27 ianuarie 2009) era o ofensa adusa literaturii! (Marius Chivu, "Casatoria e adulter!", in Maxim, februarie 2009)

"Intoarcerea lui Rabbit este un slam dunk literar, o demonstratie de forta, un izvor de citate perverse, un mare roman clasic al postmodernitatii si un fisier de personaje grele, fie ca au o suta de replici sau numai una." (Alexandra Rusu, "Rabbit c'est moi", in New York Times Book Review, 2 februarie 2009)

"O performanta uluitoare! O disectie a Americii profunde care scoate la iveala adevaruri subtile despre natura umana, atingand sexualitatea, vinovatia si ratarea." (Life)

"In Intoarcerea lui Rabbit, John Updike are gratia, siguranta si vigoarea unui atlet, pe langa auzul absolut al unui muzician de geniu. O carte care ar putea sa va schimbe viata." (New York Times)

"John Updike are cu adevarat geniul limbii, e pasionat de cuvinte rare, stranii, ca si de barocul involuntar, sclipitor, al limbii de zi cu zi. Nimeni nu stie mai bine decat el cum vorbeste americanul modern." (George Steiner)

"Dar mai presus de Saul Bellow si Philip Roth il asez pe John Updike. As lua cu mine [pe o insula pustie] tot ce are el mai bun: tetralogia Rabbit. Obligatoriu!" (Ian McEwan)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Intoarcerea lui Rabbit
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 440
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-279-0
 • ISBN-10: 978-973-689-279-0
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: John Updike
 • Traducere: George Volceanov

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact