Închide Close
Istoria calvitiei mele

Editura Humanitas Fiction

Arnon Grunberg, Istoria calvitiei mele

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Opera lui Arnon Grunberg este tradusa in douazeci si doua de limbi si in treizeci si cinci de tari.

Aparitia in anul 2000 a romanului Istoria calvitiei mele a provocat un imens scandal in viata literara din Olanda: stilul ironic, gustul pentru absurd si burlesc, cinismul intransigent, dar nu lipsit de candoare pareau cunoscute, dar de autor inca nu auzise nimeni. Abia dupa un an misterul a fost elucidat. In spatele numelui de Marek van der Jagt se ascundea unul dintre cei mai populari scriitori olandezi ai momentului, Arnon Grunberg. Mai mult decat atat, un critic literar constata plin de entuziasm: "E mai bun decat Grunberg". Acest artificiu de imagine i-a adus tanarului romancier pentru a doua oarã Premiul "Anton Wachter" acordat celui mai bun debut in proza din spatiul de limba neerlandeza.

Despre Arnon Grunberg

Copil teribil al literaturii din Olanda, Arnon Grunberg (n. 1974) debuteaza la douazeci de ani cu romanul Nesuferitele zile de luni (Blauwe maandageni, 1994), pentru care primeste Premiul "Anton Wachter" acordat celui mai bun debut in proza din spatiul de limba neerlandeza. Din acel moment, tanarul scriitor publica in ritm constant romane: Figuranten (1997), Fantoompijn (2000), De asielzoeker (2003), De joodse messias (2004) si Tirza (2006), toate bucurandu-se de succes de critica si de public. In anul 2000, Grunberg publica sub pseudonimul Marek van der Jagt Istoria calvitiei mele (De geschiedenis van mijn kaalheid). Cartea face furori, iar autorul necunoscut este ridicat in slavi, primind, la randul lui, Premiul "Anton Wachter" pentru debut! Sub acelasi pseudonim, Grunberg mai publica romanul Gstaad 95-98 (2002), precum si eseurile Monogaam (2004) si Otto Weininger, of bestaat de Jood? (2005). In Olanda a primit numeroase premii literare, printre care Premiul pentru literatura AKO Literatuurprijs si Premiul Libris, iar in Germania Premiul pentru literatura al landului Renania de Nord-Westfalia. Opera sa a fost tradusa in 22 de limbi si in peste 30 de tari. Arnon Grunberg locuieste la New York. Ca journalist, colaboreaza la numeroase ziare si reviste din Europa si America.

In colectia "Raftul Denisei" au aparut romanele Istoria calvitiei mele si Nesuferitele zile de luni.

Recenzii

"Istoria calvitiei mele este un roman imprevizibil care ia peste picior obisnuita mascarada a confesiunilor sentimentale." (The New Yorker)

"Un roman extraordinar! Familia disfunctionala a lui Marek este cea mai amuzanta din literatura ultimilor ani." (Kirkus Reviews)

"De un umor negru sfredelitor, romanul lui Grunberg penduleaza intre romantismul cautarilor sentimentale si farsa educatiei sexuale. Un joc pe roluri despre instinctul de supravietuire si un slalom printre adevaruri si minciuni." (Le Monde)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Istoria calvitiei mele
 • An apariție: 2007
 • Ediție: I
 • Pagini: 272
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-173-1
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Arnon Grunberg
 • Traducere: Gheorghe Nicolaescu

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact