Închide Close
Jurnal in piatra

Editura Humanitas Fiction

Carol Shields, Jurnal in piatra

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Premiul Pulitzer 1995Jurnal in piatra a fost desemnat cartea anului 1995 de revista Lire, a fost distins cu Pulitzer Prize si Governor General's Award si a fost nominalizat la National Book Critics Circle Award si Man Booker Prize.In 1905, in Manitoba, se naste Daisy Goodwill, iar la inceputul anilor '90 isi gaseste sfarsitul inconjurata de familie. Ce se intampla in acest rastimp? Strabatem anii, si uneori oceanele, si urmarim cu sufletul la gura filmul unei existente traite sub auspiciile dragostei si durerii, catastrofelor si fericirii, dezamagirilor si bucuriei. Dornica sa experimenteze tot ceea ce viata are sa-i ofere, insatiabila Daisy isi asuma rand pe rand felurite roluri -- iubita, sotie, mama, amanta --, incercand, pana in ultima clipa, sa-si vindece spaima ca ar putea sa dispara din propria-i poveste. Astfel, din faptele marunte ale vietii ei, vazute prin lentila maritoare istoriei, se naste o aventura extraordinara, misterioasa si pasionanta.Daisy Goodwill se naste in Canada, in 1905, sub o stea fara noroc: mama ii moare aducand-o pe lume, fara sa-si fi dat seama macar ca e insarcinata. Tatal o lasa in grija unei famillii prietene si pleaca in Lumea Noua hotarat sa faca avere. Insa tanara va invata sa iubeasca viata, se va casatori de doua ori, va creste trei copii, se va emancipa in anii cand femeile se hotarasc sa-si ia destinul in maini, va avea puterea sa iubeasca si sa se impace cu pierderea iubirii, va reusi sa se smulga din depresia pe care o naste in sufletul oricarei femei trecerea nemiloasa a timpului si va cutreiera prin lume inainte ca batranetea sa-i apese umerii. "Poate v-ar placea sa credeti ca lui Daisy Goodwill nu i-a mai ramas nici un pic de veselie, dar nu e adevarat, pentru ca ea traieste si in afara povestii ei, nu numai inauntru. Anotimpurile vin si trec: golf, tenis, prietenele ei, gradina -- toate astea si dragostea aceea neajutorata, tainica, pe care o are pentru corpul sau. Are ceva emotionant, de fapt, felul in care a invatat sa anunte durerea si sa o indeparteze -- totul dintr-o singura suflare, reusind astfel sa dispara, am putea spune, din propria ei viata. Are un talent aparte pentru anularea de sine." Insa Daisy nu dispare. E prezenta pana la ultima fila a povestii sale pe o umple cu bucuria de a fi trait o aventura irepetabila: aceea de a fi fost ea insasi.

Despre Carol Shields

Carol Shields s-a nascut in Illinois in 1935 si si-a facut studiile la Hanover College din Indiana si la University of Ottawa. In 1957 se muta impreuna cu sotul in Canada si isi ia cetatenie canadiana. In 1973 se angajeaza asistent editorial la Canadian Slavonic Press, iar din 1977 urmeaza o cariera universitara, mai intai la University of Ottawa si apoi la University of British Columbia. Din 1980 se stabileste in Winnipeg, provoncia Manitoba, si preda engleza la University of Winnipeg, al carei decan ajunge in 1996. Carol Shields debuteaza in literatura cu volumul de poezie Others (1972), urmat cativa ani mai tarziu de un al doilea volum, Intersect (1974). Autoarea isi dobandeste notorietatea odata cu publicarea primului sau roman, Small Ceremonies, desemnat cel mai bun roman al anului 1976 de catre Canadian Authors\' Association Award. Ii urmeaza The Box Garden (1977), Happenstance (1980 ), A Fairly Conventional Woman (1982), Swann: A Mystery (1987), distins cu Arthur Ellis Award pentru cel mai bun roman canadian de mistere, A Celibate Season (1991), A Republic of Love (1992), Jurnal in piatra (The Stone Diaries, 1993), pentru care primeste Pulitzer Prize si Governor General\'s Award, Larry\'s Party (1993), recompensat cu Orange Prize, National Book Critic Circle Award si Prix du Livre, Unless (2002), distins cu Ethel Wilson Fiction Prize si nominalizat pe lista scurta a Orange Prize si Booker Prize in 2003. in afara de cele zece romane, Carol Shields este autoarea si a trei volume de proza scurta -- Various Miracles (1985 ), The Orange Fish (1989), Dressing Up for the Carnival (2000) --, piese de treatru, antologii, studii critice. Pe langa numeroasele premii si distinctii pe care le-a primit pentru realizarile in domeniul literaturii, Carol Shields a fost numita Officer of the Order of Canada si Fellow of the Royal Society of Canada. Scriitoarea moare in iulie 2003.

Recenzii

"Cititi Jurnal in piatra. Va veti aduce aminte de ce iubiti literatura." (New York Times Book Review)

"O bijuterie de roman despre efemerul vietii omenesti si despre necuprinsul trairilor pe care o existenta le inchide in ea." (Kirkus Reviews)

"Carol Shields e un artist care zugraveste tabloul intamplarilor cotidiene cu penelul fanteziei, generozitatii si frumusetii." (Publishers Weekly)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Jurnal in piatra
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 328
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-247-9
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Carol Shields
 • Traducere: Ariadna Gradinaru

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact