Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Aris Fioretos, Mary

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Elena-Maria Morogan

Romanul Mary a fost nominalizat pe lista scurtă la Premiul August, distins cu Premiul pentru roman al Radioului Suedez, Premiul pentru roman al orașului Gävle și Premiul Jeanette Schocken al orașului Bremerhaven.

Parabolă politică despre dictatură sau arheologie a sufletului omenesc prins în capcanele istoriei, Mary este în același timp o carte a supraviețuirii în orice condiții, chiar și atunci când ai pierdut totul. Performanța narativă este remarcabilă: scrisă de un autor bărbat, cartea dă voce și conștiința unei femei însărcinate – Maria eternă –, fără vreo notă falsă. Povestea torturilor pe care ea le îndură are efect de catharsis, iar răul, paradoxal, pune în lumină gesturi de o nespusă gingășie.

 

Despre Aris Fioretos

ARIS FIORETOS s-a născut în 1960 la Göteborg și a copilărit la Lund. Este fiul unui tată grec emigrat în anii ’50 din motive politice și al unei mame austriece. A studiat la Stockholm, la Paris cu Jacques Derrida și în Statele Unite, la Universitatea Yale. A debutat în 1991 cu un volum de proză poetică, Delandets bok (Cartea împărtășirii), iar de-a lungul vremii a publicat eseuri, proză scurtă, convorbiri, este editorul mai multor volume colective de studii critice, al unei antologii de poezie Paul Celan și al ediției opera omnia Nelly Sachs, precum și autorul unei biografii ilustrate, Nelly Sachs, Flight and Metamorphosis (2012). Romanele lui Aris Fioretos s-au bucurat de mare succes și l-au impus drept unul dintre cei mai importanți prozatori suedezi contemporani: Stockholm Noir (2000), Sanningen om Sascha Knisch (Adevărul despre Sasha Knisch, 2002), Der siste greken (Ultimul grec, 2009). Cel mai recent roman al său, Mary (2015; Humanitas Fiction, 2017), a fost premiat atât în Suedia, cât și în Germania. Aris Fioretos a primit numeroase premii naționale și internaționale: Premiul Karin și Karl Ragnar Gierow al Academiei Suedeze (1994), Premiul de iarnă al Fundației De Nio (2000), Premiul Gleerups (2009), Premiul Sture Linnér (2011), Premiul Marin Sorescu oferit de Institutul Cultural Român (2012), Marele Premiu al Fundației De Nio (2013), Premiul pentru roman al Radioului Suedez (2016), Premiul pentru roman al orașului Gävle (2016), Premiul Jeanette Schocken al orașului Bremerhaven (2017). Cărțile sale au fost traduse în peste zece limbi.

Fotografia autorului © David Brandt

Recenzii

„Decizia cumplită pe care Mary trebuie să o ia pare desprinsă dintr-o tragedie antică. […] Aris Fioretos a dat calvarului istorisirii și-al aducerii aminte o formă năucitoare.“ (Die Zeit)

„În ciuda poveștii sumbre pe care o dezvăluie, Mary este o lectură uimitor de plăcută. Ceea ce impresionează este nu numai eleganța stilului, ci și felul în care Fioretos reușește să o șlefuiască folosind mijloace atât de simple și un decor atât de sumar. Mary este un roman splendid, dar mai ales un roman răvășitor.“ (NT)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Mary
 • An apariție: 2017
 • Ediție: I
 • Pagini: 304
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-210-2
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Aris Fioretos
 • Traducere şi note: Elena-Maria Morogan

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact