Închide Close
Memoriile unui antisemit

Editura Humanitas Fiction

Gregor von Rezzori, Memoriile unui antisemit

Clasic al literaturii moderne de limba germana, Gregor von Rezzori a fost distins cu numeroase premii literare, printre care Theodor-Fontane-Preis, Premio Scanno, Premio Boccaccio, Premio Lorenzo Il Magnifico. Ultim vlastar al unei familii de aristocrati din vechiul Imperiu Austro-Ungar, Gregor, personajul-narator, prototip al intelectualului cosmopolit interbelic, se naste in Bucovina, se maturizeaza la Bucuresti, isi face studiile la Viena, calatoreste prin Germania zguduita de prefaceri dramatice si rememoreaza toate aceste capitole ale paradoxalului sau bildungsroman in Italia postbelica. Primul volet al tripticului dedicat de Gregor von Rezzori istoriei personale capata astfel forma unui exercitiu anamnetic ce retraseaza parcursul spiritual al personajului-povestitor in cumplitii ani '30 ai secolului trecut. Caci, dincolo de tihna pitoreasca a unei lumi patriarhale ce pare solid asezata in matca si de "valul pictat" al idealurilor sentimentale, al prieteniilor de-o zi si al aventurilor de-o noapte -- fatete ale tribulatiilor tanarului Gregor --, intrezarim chipul contorsionat al unei umanitati macinate de contradictii si aflate in pragul unei tragedii.

Despre Gregor von Rezzori

GREGOR VON REZZORI (1914–1998) s-a născut într-o familie austriacă la Cernăuţi, în Bucovina, devenind după 1918 cetăţean român. A trăit câţiva ani, înainte de a pleca în 1938 la Berlin, în Bucureşti. Este considerat unul dintre marii scriitori moderni de limbă germană. Scrierile sale autobiografice Memoriile unui antisemit (carte publicată anterior în colecţia „Raftul Denisei“, Humanitas Fiction, 2008) şi Zăpezile de altădată (Humanitas, 2012) fac parte dintr-o trilogie dedicată istoriei europene din prima parte a secolului XX.

Recenzii

"Personajele autofictiunii, cu psihologia lor marcata de traume ale istoriei, sunt inviate cu mana de mare romancier, care stie deopotriva sa reconstituie atmosfera Bucovinei Natale, cu peisaje paradisiace si tablou uman pestrit, a Bucurestiului balcanic din deceniul al IV-lea, a Vienei din perioada ascensiunii nazismului. Cu un stil personal, o lume si o miza mare, cartea cosmopolitului supravietuitor al tragediilor din secolul trecut nu poate sa nu aiba rezonante speciale pentru cititorul roman." (Adriana Bittel, Formula as nr. 849, 13-19 decembrie 2008 | Citeste recenzia)

"Gregor von Rezzori vorbeste, fara iluzii si fara judecati morale superficiale, despre antisemitism, tragedia care a schimbat fata Europei si a lumii." (Bruce Chatwin)

"O cronica dramatica a unei metamorfoze personale, o carte curajoasa si provocatoare." (Chicago Sun Times)

"Romanul lui Gregor von Rezzori spune mai mult despre antisemitism decat o suta de carti de istorie." (Times Literary Supplement)

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact