Închide Close
O vara la Baden-Baden

Editura Humanitas Fiction

Leonid Tipkin, O vara la Baden-Baden

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Publicat pentru prima oara intr-o revista a diasporei ruse, dupa ce manuscrisul fusese scos pe ascuns din Uniunea Sovietica, cu putin timp inainte de moartea autorului, in 1982, romanul O vara la Baden-Baden este punctul culminant al unei vocatii literare profunde, pe care medicul Leonid Tapkin a cultivat-o in secret. Scrisa in perioada 1977-1980 si salvata ca prin minune de la uitare, cartea s-a dovedit una dintre cele mai importante opere rusesti din a doua jumatate a secolului XX. Penduland intre un prezent nedefinit si anul 1867, cand Dostoievski si tanara lui sotie, Anna Grigorievna, se indreapta spre Germania, locul unde scriitorul va fi consumat de patima jocurilor de noroc, romanul urmareste natura profund conflictuala a creatorului, dezvaluindu-ne tributul imens pe care il cere sublimarea artistica. Insa dincolo de acest fir narativ, romanul ne ofera o calatorie prin sufletul Rusiei, un portret al marii literaturii a acestei tari si al scriitorilor care au incercat sa pastreze intacta esenta morala a artei de-a lungul calvarului comunismului. introducere deSusan Sontag

Despre Leonid Tipkin
Nascut in 1922 intr-o familie evreiasca din Minsk, Leonid Tipkin a avut de indurat, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, persecutiile naziste din teritoriile sovietice ocupate. Dupa razboi si dupa terminarea studiilor de medicina, a avut de suportat rigorile miscarii antisemite declansate de Stalin, pentru ca in ultimii ani de viata sa fie marginalizat de regim pentru ca unii membri ai familiei sale fugisera in strainatate. Un destin tragic, pe masura destinului unei tari zdrobite de tavalugul istoriei secolului trecut. Singura lui carte, romanul Leto v Badene (O vara la Baden-Baden), a fost scoasa pe ascuns din Uniunea Sovietica si publicata intr-o revista a diasporei ruse cu doar o saptamana inainte de moartea autorului. Recuperarea acestei mari valori literare se datoreaza in mare masura celebrei eseiste Susan Sontag.
Recenzii

"Romanul lui Tipkin ne demonstreaza ca spiritul uman este capabil sa distileze disperarea in frumusete, sa gaseasca adevarul intr-un noian de minciunisi sa castige nemurirea cu paginile unui manuscris." (The Washington Post Book World)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: O vara la Baden-Baden
 • An apariție: 2007
 • Ediție: I
 • Pagini: 216
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-1595-4
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Leonid Tipkin
 • Traducere: Nicolae Iliescu

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact