Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Katja Petrowskaja, Poate Estera

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Pentru Poate Estera, Katja Petrowskaja a fost distinsă, în 2013, cu Premiul Ingeborg Bachmann, unul dintre cele mai importante premii germane, destinat unei cărți nepublicate, în 2014, cu Premiul Ernst Toller și cu Premiul de literatură „aspekte“, iar în 2015, cu Premiul Strega Europeo.

 

În Poate Estera Katja Petrowskaja, născută într-o familie evreiască din Ucraina, se află în căutarea originilor sale, descoperindu-și filiația încetul cu încetul: un frate al bunicului, al cărui atentat împotriva unui ambasador german a declanșat, poate, cel de-al Doilea Război Mondial; un bunic prizonier de război reapărut cu patruzeci și unu de ani mai târziu; o străbunică care se numea, poate, Estera, și care, aflată la Kiev în 1941, a luat ea singură drumul râpii Babii Iar, unde trupele SS i-au ucis pe toți locuitorii evrei din oraș… Cartea se constituie din istorisirile unor asemenea destine sfărâmate, din amintiri și investigații precise la fața locului ori prin arhive; în ciuda caracterului documentar, amestecul tuturor acestor elemente, alternând virtuoz între trecut și prezent, se transformă în literatură în sensul cel mai adevărat al cuvântului.

 

„… o scriitură minunată, plină de forță… un cadou formidabil oferit limbii germane.“ (Din motivația juriului Premiului Ingeborg Bachmann)

Despre Katja Petrowskaja

KATJA PETROWSKAJA s-a născut în 1970 la Kiev. Studiază filologia la Tartu, în Estonia, apoi la New York, Stanford și Moscova, obținând titlul de doctor cu lucrarea sa despre poetul rus simbolist Vladislav Hodasevici. Din 1999 se stabilește la Berlin, ca jurnalistă, colaborând la mai multe publicații rusești și de limbă germană (Neue Zürcher Zeitung, Tageszeitung, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ș.a.). Poate Estera (Vielleicht Esther, 2014) a fost scrisă în germană și este prima ei carte, tradusă între timp în peste douăzeci de limbi.

 

Fotografia autoarei © Susanne Schleyer, autorenarchiv.de

Recenzii

„O relatare tulburătoare, autoarea înaintează cu precauție, dubitativ și, uneori, cuprinsă poate de descurajare. Rareori s-a putut citi istoria unei familii – din care există între timp nenumărate – scrisă atât de captivant și de mișcător. Avem în Poate Estera un fapt de literatură majoră.“ (Der Spiegel)

„Prospețimea neobișnuită a acestei proze se datorează delicateții autoarei deopotrivă față de cei morți și cei vii. O carte ce aduce cu sine ambele – moralitatea și arta.“ (Süddeutsche Zeitung)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Poate Estera
 • An apariție: 2016
 • Ediție: I
 • Pagini: 248
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-779-041-2
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Katja Petrowskaja
 • Traducere şi note: Alexandru Al. Şahighian

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

27 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Fata mecanică de Anna Mazzola

7 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Iasbel Allende, Numele mi-l știe vântul

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact