Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Julie Orringer, Portofoliul fugii

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Alina Cârâc

 

Declarat anticipat unul dintre cele mai bune romane ale anului 2019 de publicațiile The Wall Street Journal, The Washington Post, Entertainment Weekly și Observer, Portofoliul fugii se susține printr-o îmbinare perfectă între istoria adevărată și o insolită poveste de iubire, punând grave întrebări legate de egoism și umanitate.

 

Hannah Arendt, Victor Brauner, André Breton, Marc Chagall, Marcel Duchamp, Max Ernst, Lion Feuchtwanger, Franz Werfel, Alma Mahler Gropius Werfel, Golo Mann, Victor Serge... – nume, printre altele mii, pe o dublă listă: a celor hăituiți de regimul nazist și a celor care trebuie salvați.

 

Marsilia, 1940. Varian Fry, un jurnalist american, preia conducerea Emergency Rescue Committee, al cărui scop e să scoată din Franța Republicii de la Vichy elita culturală europeană vânată sistematic de naziști – pictorii și scriitorii, mai cu seamă. Varian Fry ajunge la Marsilia cu o listă deja redactată și, va descoperi, insuficientă, cu un mandat scurt, pe care îl va prelungi împotriva tuturor presiunilor, inclusiv americane, până când propria existență îi va fi amenințată, și cu o susținere financiară precară, pentru care se ivește o soluție. Un portofoliu al fugii, o selecție de lucrări realizate și donate tocmai de cei aflați în pericol, pentru a fi trimise, expuse și apoi licitate în Statele Unite, banii urmând să cumpere într-un fel sau altul accesul acestora la libertate. Un plan aproape fără cusur, dacă nu ar fi apărut o întâlnire neprevăzută: Varian Fry îl va regăsi la Marsilia pe Elliott Grant, cel care jucase un rol important în viața lui cu doisprezece ani în urmă.

Despre Julie Orringer

JULIE ORRINGER s-a născut în 1973 la Miami, în Florida. A studiat la Cornell University și deține un masterat în ficțiune de la Iowa Writers’ Workshop. În prezent, predă literatura la Brooklyn College și Stanford University, iar în trecut a ținut cursuri la Columbia University, Princeton University, NYU, University of Michigan și California College of the Arts. A debutat în 2003 cu volumul de povestiri How to Breathe Underwater, care a devenit New York Times Notable Book, San Francisco Chronicle Best Book of the Year și a câștigat Northern California Book Award. Povestirile ei au apărut în publicațiile Paris Review, McSweeney’s, Ploughshares, Zoetrope: All-Story etc. și în multe antologii: The Best New American Voices, The Pushcart Prize Anthology, Granta Book of the American Short Story, The Scribner Anthology of American Short Fiction. Pentru ele a primit numeroase premii, printre care Paris Review’s Plimpton Prize, două Pushcart Prizes, de două ori Yale Review Editor’s Prize. În 2010 publică primul roman, The Invisible Bridge, devenit bestseller New York Times și nominalizat la Orange Prize în 2011. Al doilea roman, Portofoliul fugii (The Flight Portfolio, Humanitas Fiction, 2021), îi apare în 2019 și e inclus de publicațiile The Washington Post, The Wall Street Journal, Entertainment Weekly și Observer printre cele mai bune cărți ale anului. A beneficiat de burse de creație din partea Guggenheim Foundation, National Endowment for the Arts, Cullman Center de la New York Public Library, Radcliffe Institute for Advanced Study de la Harvard, MacDowell Colony și Yaddo. Cărțile ei au fost traduse în douăzeci de limbi.

Recenzii

„Varian Fry a aprins o flacără mică și puternică într-o lume a întunericului, iar în mâinile pricepute ale lui Julie Orringer – sub vraja prozei sale magistrale, prin portretele fine pe care le realizează, prin structura de thriller clasic de spionaj și prin redarea însuflețită a acelei lumi frumoase și teribile –, strălucirea curajului lui Fry, umanitatea sa fragilă și rezistența neclintită răspândesc o lumină inepuizabilă peste propriile noastre vremuri tulburi.“ — Michael Chabon

 

„Conceput magnific, scris impecabil, punând în lumină marele talent al lui Julie Orringer, un roman destinat să devină un clasic.“ — Publishers Weekly

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Portofoliul fugii
 • An apariție: 2021
 • Ediție: I
 • Pagini: 600
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-732-9
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Julie Orringer
 • Traducere şi note: Alina Cârâc

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact