Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Patrick Süskind, Porumbelul

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

După succesul internațional al Parfumului, care va deveni rapid cea mai citită operă de ficțiune din spațiul cultural german contemporan, Patrick Süskind publică în 1987 romanul Porumbelul, o parabolă emoționantă și neliniștitoare despre condiția omului modern, tradusă în 38 de limbi.

„O zi din viața lui Jonathan Noel.“ Acesta ar putea fi titlul alternativ al romanului lui Patrick Süskind. Însă nu e o zi oarecare, înscrisă într-o succesiune mai mult sau mai puțin previzibilă, ci ziua Z, în care existența umilului gardian de bancă parizian este răvășită de „întâlnirea“ cu porumbelul. O pasăre inofensivă pentru ceilalți, dar terifiantă pentru personaj, fiindcă simpla ei prezență rupe ritmul cotidian ordonat, mereu același, simbol al monotoniei și al anonimatului atât de dragi lui Jonathan Noel.

Despre Patrick Süskind

PATRICK SÜSKIND s-a născut pe 26 martie 1949 la Ambach, în Bavaria. Între 1968 și 1974 studiază istoria, mai întâi la München, apoi la Aix-en-Provence, în sudul Franței, unde adună informații despre vechile tehnici de extragere și conservare a esențelor florale, material pe care îl va prelucra în romanul Parfumul (Das Parfum; Humanitas Fiction, 2012). De la apariția sa, în 1985, cartea a fost tradusă în 47 de limbi, impunându-l pe Süskind printre cei mai cunoscuți scriitori ai zilelor noastre. Succesul autorului începe însă cu patru ani mai devreme, odată cu piesa într-un act Contrabasul, monologul unui muzician paranoic, care în Germania, numai în sezonul teatral 1984–1985, are peste 500 de reprezentații. Süskind publică în 1987 romanul Porumbelul (Die Taube), adaptat mai târziu pentru scenă, urmat de volumele de proză Die Geschichte von Herrn Sommer (Povestea domnului Sommer, 1991) și Drei Geschichten und eine Betrachtung (Trei povestiri și o reflecție, 1996) și de eseul Despre iubire și moarte (Über Liebe und Tod, 2005; Humanitas, 2015). În ciuda faimei, Süskind alege să rămână în umbră: respinge câteva premii literare, refuză să participe la emisiunile de televiziune și nu dă interviuri. A scris scenarii pentru televiziune, scenariul filmului Rossini, regizat în 1997 de Helmut Dietl, și a colaborat la ecranizarea romanului Parfumul (2006), în regia lui Tom Tykwer, avându-i în distribuție pe Ben Whishaw și Dustin Hoffman.

Recenzii

„O fabulă tulburătoare despre viața modernă, Porumbelul se susține din punct de vedere psihologic de la început până la sfârșit.“ (The Observer)

„Süskind își demonstrează extraordinarul talent de a surprinde consecințele întâmplărilor și gesturilor mărunte, precum și haosul care pândește sub pojghița vieții de zi cu zi.“ (The Sunday Times)

„Amintind de Kafka prin atmosfera de vulnerabilitate și de angoasă a banalului, Süskind descrie prăbușirea edificiului interior al lui Noel în clipa apariției funeste a unui porumbel.“ (The Daily Telegraph)

„Stilul melodios și seducător al prozei lui Süskind nu afectează niciodată limpezimea exprimării.“ (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Porumbelul
  • An apariție: 2016
  • Ediție: I
  • Pagini: 104
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-996-6
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Patrick Süskind
  • Traducere: Daniela Ștefănescu

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

27 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Fata mecanică de Anna Mazzola

7 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Iasbel Allende, Numele mi-l știe vântul

28 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Numărul 2 de David Foenkinos

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact