Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Liza Dalby, Povestea doamnei Murasaki

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

În urmă cu o mie de ani, când curtea imperială a Japoniei atingea apogeul dezvoltării culturale şi artistice, Shikibu Murasaki scria Povestea Prinţului Genji, primul roman al lumii, care avea să devină o capodoperă a literaturii nipone şi universale.Povestea doamnei Murasaki, o adevărată „arheologie literară", rafinată şi bogată în detalii, care recreează atmosfera strălucitei perioade Heian şi conturează cu fineţe profilul unei scriitoare celebre, dar misterioase, este un roman construit pe o documen-taţie laborioasă de către Liza Dalby – singura străină ajunsă gheişă în Ţara Soarelui Răsare.

Shikibu Murasaki este o femeie inteligentă, cu o viaţă interioară complexă, pe măsura întâmplărilor tumultuoase care o poartă din capitala Kyōto prin sate izolate de munte, unde timpul se scurge sacru între flori de cireş şi lanuri de orez şi înapoi în capitală, la curtea imperială, dominată de complicate intrigi politice. Pe fundalul unei perioade de referinţă din trecutul Japoniei, readusă magistral la viaţă prin ritualuri poetice, gesturi ceremonioase şi costume de epocă strălucitoare, povestea reală a doamnei Murasaki şi povestea fictivă a Prinţului Genji se întrepătrund într-un roman care devine povestea unui proces de creaţie literară, povestea unei poveşti.

  Elisabeta Lăsconi, „Prima romancieră a lumii“ (Viața românească, februarie 2015)

Despre Liza Dalby

LIZA DALBY s-a născut în 1950 în Statele Unite ale Americii. Şi-a descoperit pasiunea pentru cultura niponă în timpul anilor de liceu, cu prilejul unui program de schimburi culturale, în cadrul căruia a vizitat Japonia şi a învăţat să cânte la shamisen – instrument tradiţional cu coarde, asemănător unei chitare. În 1975 se reîntoarce în Japonia, pentru teza de doctorat în antropologie. Intervievează peste 100 de gheişe din Kyōto, şi intră ea însăşi în comunitatea gheişelor, primind numele japonez Ichijiku. În 1983 publică primul său studiu, Geisha, urmat în 1993 de Kimono: Fashioning Culture, cărţi care îi conferă reputaţia de expert în cultura niponă clasică. În această calitate devine consultantul lui Arthur Golden pentru renumitul său roman Memoriile unei gheişe şi, ulterior, consilier pe lângă Steven Spielberg pentru ecranizarea cărţii lui Golden. Povestea doamnei Murasaki (The Tale of Murasaki, 2000) este primul său roman, care, din puţinele resurse istorice disponibile – poezii şi fragmente de jurnal, cronicile şi legendele populare ale vremii –; reconstituie biografia imaginară a legendarei scriitoare japoneze. În 2007, Liza Dalby publică volumul de memorii East Wind Melts the Ice: A Memoir through the Seasons, iar în 2009 apare cel de-al doilea roman al său, Hidden Buddhas: A Novel of Karma and Chaos. | www.lizadalby.com

Recenzii

„Liza Dalby este nu numai o remarcabilă specialistă în cultura japoneză, ci şi o povestitoare desăvârşită.“ (Arthur Golden, autorul romanului Memoriile unei gheişe)

„Autentic şi elegant... Recreează viaţa unei Şeherezade de secol XI.“ (Entertainment Weekly)

„Vocea senină a lui Dalby ne călăuzeşte dincolo de paravanele aşezate strategic şi de aluziile delicate şi subtile din lumea imperială «de dea-supra norilor».“ (The New York Times Book Review)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Povestea doamnei Murasaki
 • An apariție: 2014
 • Ediție: I
 • Pagini: 472
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-798-6
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Liza Dalby
 • Traducere: Diana Tihan

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact