Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Janice Y. K. Lee, Profesoara de pian

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Apărut la începutul anului 2009, romanul Profesoara de pian a fost, în SUA, bestseller New York Times, Publishers Weekly, Indie National, San Francisco Chronicle, LA Times, Denver Post. A fost desemnat New York Times Editor's Choice, Book Sense Pick, „Borders Recommends“ Fiction Pick şi selectat pentru programul „Descoperiţi noi scriitori“ al librăriilor Barnes and Noble. În Marea Britanie, a fost bestseller Sunday Times, Richard and Judy Summer Read Pick şi figurează pe lista „Voci noi 2009“ a reţelei de librării Waterstone. Până în prezent este tradus în douăzeci şi cinci de ţări.

În 1941, Will Truedale, un englez proaspăt sosit la Hong Kong, începe o relaţie pasională cu o eurasiană frumoasă şi dominatoare, Trudy Lang. Dar invazia japoneză are consecinţe tragice atât asupra celor doi îndrăgostiţi, cât şi asupra membrilor comunităţii anglo-americane, care vor experimenta, în zilele negre ale războiului, trădarea delaţiunea, laşitatea.Unsprezece ani mai târziu, Clare Pendleton, o tânără englezoaică provincială, de-abia căsătorită, ajunge la Hong Kong şi, sedusă de farmecul înaltei societăţii, se hotărăşte să dea lecţii de pian fiicei unor chinezi bogaţi, Melodie şi Victor Chen. Claire se îndrăgosteşte de un englez dezabuzat, angajat, în mod ciudat, ca şofer al familiei Chen. În curând, va constata că enigmaticul comportament al lui Will ascunde secrete şi traume în care sunt implicaţi mulţi din această beau monde supravieţuitoare a ocupaţiei japoneze.Janice Y. K. Lee a scris o carte ambiţioasă, care este, în acelaşi timp, roman istoric şi de iubire, de război şi de atmosferă, în tradiţia Pacientului englez şi a Americanului liniştit.

  Lansarea de la Cărtureşti şi prezentarea romanului (TVR Cultural, „Jurnal cultural“, octombrie 2009)

  Janice Y. K. Lee prezintă Profesoara de pian (video)

Despre Janice Y. K. Lee

Născută în anii '70 la Hong Kong, din părinţi coreeni, JANICE Y. K. LEE s-a mutat la cincisprezece ani în S.U.A. A studiat literatura engleză şi americană la Harvard.Chiar în prima zi de facultate l-a cunoscut pe viitorul său soţ. După obţinerea licenţei, s-a angajat în redacţia revistei Elle de la New York, la început ca asistentă în departamentul de frumuseţe, trecând în scurt timp la secţia literară. A fost apoi redactor la revista Mirabella. A urmat cursurile masterale de creative writing de la Hunter College, avându-l ca profesor pe scriitorul Chang-Rae Lee, perioadă în care a publicat povestiri în diferite reviste literare. După obţinerea diplomei de Master of Fine Arts la Hunter, a primit o bursă de rezidenţă la faimoasa colonie de scriitori de la Yaddo. Acolo a început să scrie romanul Profesoara de pian, la care va lucra, cu intermitenţe, timp de cinci ani. O bună perioadă şi-a dedicat-o numai vieţii de familie, dând naştere la doi copii. S-a mutat la Hong Kong , unde a terminat prima versiune a romanului cu două luni înainte de a aduce pe lume doi gemeni, iar pe cea finală, cu numai câteva zile. În următoarele săptămâni, în S.U.A., romanul s-a vândut la licitaţie. În prezent, Profesoara de pian (The Piano Teacher, 2009) este publicat în 25 de ţări, bucurându-se de cronici elogioase, dar şi de includerea pe listele de bestselleruri. | www.janiceyklee.com

foto © Gasper Tringale

Recenzii

„Un debut uluitor despre limitele iubirii şi ale supravieţuirii în timp de război şi, mai cu seamă, despre consecinţele alegerii făcute sub presiune.“ (Publishers Weekly)

„O poveste minunată şi plină de rafinament. Ea reuşeşte exact ceea ce trebuie să reuşească un mare roman - să ne transpună înafara timpului şi a spaţiului, într-o lume în care simţim totul cu o extraordinară intensitate.“ (Elizabeth Gilbert, autoarea volumului Mănâncă, roagă-te, iubeşte)

„N-am citit de mult un roman atât de elegant, de o asemenea adâncime psihologică şi cu o atât de rafinată redare a atmosferei epocii. Janice Y. K. Lee este o scriitoare extraordinară, iar romanul ei, imposibil de lăsat din mână.“ (Gary Shteyngart, autorul romanului Absurdistan)

„Război. Iubire. Trădare. Lecţia nemiloasă a istoriei. Acestea sunt teme mari pentru un scriitor consacrat, dar iată că Janice Y. K. Lee, în primul ei roman, le dezvoltă şi le duce la capăt cu strălucire.“ (The Washington Post)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Profesoara de pian
 • An apariție: 2009
 • Ediție: I
 • Pagini: 336
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-332-2
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Janice Y. K. Lee
 • Traducere şi note: Irina Bojin

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

16 noiembrie 2022, Editura Humanitas Fiction

Lansarea romanului Cetatea cucului din nori de Anthony Doerr

9 noiembrie 2022, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Trișorii din Harlem de Colson Whitehead

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact