Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Akira Mizubayashi, Regina inimii

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Mădălina Ghiu

 

În Regina inimii, Akira Mizubayashi întrețese cu minuție de ceasornicar poveștile de dragoste cu pagini din istoria recentă a Japoniei, toate pe fundalul tulburătoarelor simfonii ale lui Șostakovici, care leagă personajele peste generații și le consolează atunci când umanitatea este pusă la încercare.

 

În 1939, Jun studiază viola în cadrul Conservatorului din Paris. Însă conflictul sino-japonez îl obligă să se întoarcă în Japonia. Părăsind Franța, se desparte de Anna, marea lui dragoste. Încercarea războiului va fi una de o violență inimaginabilă, atât pentru tânărul altist, trimis să lupte pe front, cât și pentru Anna, care se refugiază la familia ei din Aveyron. Scrisorile pe care o vreme reușesc să și le trimită se opresc însă la un moment dat, și comunicarea dintre ei nu se mai poate relua. Peste ani, Mizuné, o tânără altistă pariziană, descoperă un roman ce îi amintește în mod ciudat de relația bunicilor ei, Jun și Anna, pe care nu îi cunoscuse niciodată. Întreruptă de război și de nebunia care cuprinsese lumea, povestea lor de dragoste și-ar putea găsi o continuare neașteptată. Regina inimii devine o pledoarie împotriva războiului, însoțită la fiecare pagină de muzica și iubirea care vor face posibil un nou început.

Despre Akira Mizubayashi

Scriitorul japonez de expresie franceză AKIRA MIZUBAYASHI s-a născut în 1951. După studii la Universitatea Națională de Limbi și Civilizații Străine din Tokyo, a plecat în Franța în 1973 și a urmat o pregătire pedagogică la Montpellier pentru a deveni profesor de limba franceză. În 1976, a absolvit la Tokyo un masterat de literatură modernă, apoi, în 1979, s-a întors în Franța ca student la École Normale Supérieure, unde și-a susținut doctoratul cu o teză despre Jean-Jacques Rousseau. Din 1983 predă limba franceză la Tokyo. În 2011, a câștigat Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises, precum și Prix littéraire de l’Asie pentru debutul său, Une langue venue d’ailleurs (2010). În 2013, a obținut Prix littéraire Richelieu de la francophonie. A mai publicat autobiografia Mélodie. Chronique d’une passion (2014), eseul Petit éloge de l’errance (2014), precum și romanele Un amour de Mille-ans (2017) și Inimă frântă (Âme brisée, 2019; Humanitas Fiction, 2021), recompensat în 2020 cu Prix des libraires, Prix Culture et Bibliothèque pour tous, Prix de la Ville de Deauville și Prix des Lecteurs des Écrivains du Sud. În 2022 apare cel mai recent roman al său, Regina inimii (Reine de cœur, 2022; Humanitas Fiction, 2024). În 2014, lui Akira Mizubayashi i s-a acordat distincția Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres.

 

Fotografia autorului © Francesca Mantovani

Recenzii

Regina inimii este un roman alcătuit din mișcări muzicale precum Simfonia a opta a lui Șostakovici, care străbate întreg parcursul poveștii: această lucrare a compozitorului sovietic este un imn închinat păcii și un manifest împotriva războiului care a intervenit atât de brutal în viața lui Jun și a Annei. Simbol al artei care răspunde vicisitudinilor istoriei, este în acest caz firul roșu al romanului, pe care trebuie să îl urmezi.“ — Le Figaro Littéraire

 

„Akira Mizubayashi a scris un roman emoționant, copleșitor. Jun Mizukami este un erou de tragedie. Lupta sa solitară pentru a rămâne om într-un război inuman face din el un erou. În această luptă el va fi susținut de credința sa în puterea artei.“ — Toute la culture

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Regina inimii
 • An apariție: 2024
 • Ediție: I
 • Pagini: 264
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-097-372-0
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Akira Mizubayashi
 • Traducere şi note: Mădălina Ghiu

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact