Închide Close
Spune-mi ceva despre Cuba

Editura Humanitas Fiction

Jesus Diaz, Spune-mi ceva despre Cuba

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Nevoit sa petreaca o saptamana in plin soare pe terasa unui bloc din Miami ca sa capete infatisarea unui plutas cubanez emigrat clandestin caruia guvernul american i-ar acorda cu usurinta azil politic, dentistul Stalin Martínez rememoreaza evenimentele care l-au impins in aceasta situatie ingrata. sansa de a fi primit fara probleme in Statele Unite a ratat-o cand a ajuns prima oara in Florida, din greseala, pe un feribot deturnat de un grup de muzicanti. Desi fratele lui, cetatean american cu acte-n regula, il implora sa ramana, iar viata lui la Havana e un lung sir de umilinte si lipsuri, Stalin prefera sa se intoarca la sotia lui, Idalys, senzuala dansatoare de cabaret ravnita de nenumarati barbati. Dar regasirea cu familia si femeia iubita se va transforma intr-un laborios cosmar tragi-comic din care Stalin, de data aceasta, va dori sa scape. Numai ca, desigur, solutia lui va fi cea mai complicata dintre variantele posibile...

Despre Jesus Diaz
Scriitor si cineast cubanez, Jesus Diaz (1941-2002) s-a nascut la Havana. Profesor de filozofie la Universitatea din Havana, conduce sectia de cultura a publicatiei Juventud Rebelde (1965-1966), apoi fondeaza revista El Caimán Barbudo, al carei director este in perioada 1966-1967. Prima sa carte, volumul de povestiri Los anos duros, vede lumina tiparului in 1966 si castiga premiul pentru proza scurta acordat de Casa de las Americas. In perioada 1967-1971, Diaz este membru al colegiului de redactie al revistei Pensamiento Critico. Semneaza scenariile mai multor filme, printre care El extrano caso de Rachel K. (1973), Clandestinos (1987), Barroco (1989), si regizeaza Cronica de la victoria (1975), Polvo rojo (1982) si Lejania (1985). In paralel, isi continua activitatea literara: in 1987 publica romanul Las iniciales de la tierra. In 1992 scriitorul este nevoit sa se exileze din ratiuni politice in Europa, stabilindu-se mai intai in Germania, apoi la Madrid in 1994, unde este profesor la Escuela de Letras si editeaza revista Encuentro de la cultura cubana. Totodata publica la edituri prestigioase din Spania romanele Las palabras perdidas (1992), La piel y la mascara (1996), Dime algo sobre Cuba (Spune-mi ceva despre Cuba -- 1998), Siberiana (2000), Las cuatro fugas de Manuel (2002; romanul va aparea la Editura Humanitas, in colectia "Raftul Denisei"), care ii aduc consacrarea internationala, si preda cursuri de arta cinematografica la Roma si Berlin.
Recenzii

"Cu un umor feroce si cu o vitalitate debordanta, Diaz descrie un univers al penuriei absolute." (Le Monde)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Spune-mi ceva despre Cuba
 • An apariție: 2007
 • Ediție: I
 • Pagini: 224
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-1531-2
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Jesus Diaz
 • Traducere: Ileana Scipione

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact