Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Alex Schulman, Supraviețuitorii

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Elena-Maria Morogan

 

Roman hipnotizant, cu o structură originală, bestsellerul suedez Supraviețuitorii, apărut în 2020, s-a impus ca o mare revelație internațională, fiind tradus în 33 de țări.

 

Când trei frați se întorc la casa în care și-au petrecut verile în copilărie și unde, cu mai bine de 20 de ani în urmă, un accident devastator le-a modificat existența, totul în jurul lor îi întâmpină firesc – sauna, lacul, peisajul sunt familiare, și totuși cei trei par a se mișca într-o viață care nu le aparține. Înstrăinați unul de altul, Benjamin, Pierre și Nils revin pentru a îndeplini ultima dorință a mamei, despre care află în seara dinaintea înmormântării sale: cenușa să-i fie împrăștiată la casa de lângă lac. Neliniștitor în felul în care dezvăluie treptat când copilăria fraților, când viața lor adultă, de o melancolie deopotrivă delicată și crudă, construit extrem de abil, pivotând între un fir narativ ce aparține trecutului și urcă spre finalul inimaginabil, și un altul care coboară dinspre secvența morții mamei către același moment de cotitură, Supraviețuitorii este un roman intens, apăsător și acut senzorial despre copilărie, cu secretele și, mai cu seamă, cu traumele care lasă urme adânci.

Despre Alex Schulman

ALEX SCHULMAN s-a născut în 1976 la Skåne, în partea de sud a Suediei, și a crescut în suburbia Farsta a orașului Stockholm. A urmat studii de cinematografie, literatură și filozofie la Universitatea din Stockholm. Are o strălucită carieră de jurnalist, blogger, crainic și producător TV. Încă din 2012 conduce cel mai popular podcast săptămânal din Suedia, Alex&Sigge, cu câteva sute de mii de ascultători. Debutul literar al lui Alex Schulman a avut loc în 2009, cu romanul autobiografic Skynda att älska (Grăbește-te să iubești), dedicat tatălui său, Allan Schulman, jurnalist și producător de televiziune. Acestuia i-au urmat alte două romane autobiografice: în 2011, Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött (Să fii cu ea), despre soția sa, și, în 2016, Glöm mig (Uită-mă), despre relația cu mama alcoolică, ales Cartea anului în Suedia, în 2017. În 2018 a publicat romanul Bränn alla mina brev (Arde-mi toate scrisorile), devenit bestseller în Suedia. Finalist la Premiul literar al publicației Svenska Dagbladet și la Premiul Adlibris, romanul lui Alex Schulman din 2020, Supraviețuitorii (Överlevarna; Humanitas Fiction, 2022), devine în scurt timp bestseller internațional, fiind tradus în 33 de țări și întâmpinat elogios de criticii literari și de cititori.

Recenzii

„Un tur de forță îndrăzneț, Supraviețuitorii ne conduce într-un labirint emoțional profund. Veți plânge pentru acești frați. Pentru bărbații care devin, pentru copiii care au fost, pentru inocența pierdută.“ — Fredrik Backman

 

„O evocare a copilăriei în care frumusețea și teroarea sunt inseparabile. Un roman desăvârșit.“ — The Guardian

 

„Un final care te obligă să iei cartea de la început. Un roman unic.“  — Le Figaro Magazine

 

„Schulman descrie cu delicatețe și cu un stil precis ce li se întâmplă copiilor lipsiți de apărare în fața părinților și a lumii. Și cum absența iubirii creează o gaură neagră, care crește până când ajunge să devoreze totul. Excelent.“ — Der Spiegel

 

„Un roman liric, străbătut de suspans psihologic. Redat cu o imensă forță.“ — Wall Street Journal

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Supraviețuitorii
  • An apariție: 2022
  • Ediție: I
  • Pagini: 272
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-606-779-983-5
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Alex Schulman

Noi apariții

Author Spotlight

Guzel Iahina

pagina autorului

GUZEL IAHINA s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact