Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Ernesto Sabato, Tunelul

Din categoriile literatură

În colecția Seria de autor Ernesto Sabato

Traducere de Tudora Șandru Mehedinți

 

Unul dintre marile romane scurte ale secolului XX care explorează zonele întunecate ale psihicului, violența și iraționalitatea. Încă de la apariție, în 1948, în revista Sur a Victoriei Ocampo, Tunelul s-a bucurat de aprecierile elogioase ale unor scriitori celebri ca Thomas Mann, Graham Greene și Albert Camus, fiind considerat un „clasic existențialist“.

 

Roman tulburător și captivant despre dragoste și moarte, despre solitudinea iremediabilă a individului, și mai cu seamă a artistului, Tunelul este confesiunea pictorului Juan Pablo Castel. Din închisoare, acesta decide să relateze faptele și să dezvăluie motivele obscure care l-au determinat s-o omoare pe María Iribarne. Sondând cu rigoare magistrală condiția tragică a omului contemporan, izvorâtă din credința excesivă în rațiune, Sabato descrie modul în care un artist sensibil și talentat ajunge treptat, sub imperiul propriilor demoni lăuntrici, de la obsesia atotstăpânitoare pentru dragostea absolută la gelozie (auto)distrugătoare, apoi la nebunie și crimă.

Despre Ernesto Sabato

Alături de Jorge Luis Borges, Julio Cortázar şi Adolfo Bioy Casares, ERNESTO SABATO aparţine strălucitei pleiade de scriitori agentinieni ai secolului XX. S-a născut în 1911 la Rojas, într-o familie de imigranţi italieni. Studiază la Colegiul Naţional din La Plata şi apoi la Facultatea de Ştiinţe fizico-matematice a Universităţii Naţionale din La Plata, unde obţine şi titlul de doctor, în 1938. În acelaşi an pleacă în Franţa, pentru a lucra la Laboratorele Joliot Curie din Paris. Aici cunoaşte îndeaproape mişcarea suprarealistă, care l-a înrâurit semnificativ. În 1940 se întoarce în Argentina, fiind numit profesor la Universitatea Naţională din Buenos Aires, şi îşi face debutul literar în revista Teseo din La Plata. În 1945, în urma articolelor din La Nación, prin care atacă regimul lui Perón, este obligat să abandoneze învăţământul. Renunţă şi la activitatea ştiinţifică pentru a se dedica exclusiv literaturii. După un an, i se editează cel dintâi volum, Unul şi universul, o culegere de articole pe teme politice, filosofice şi sociale. Primul său roman, Tunelul (1948; Humanitas Fiction, 2012), este primit cu interes în ţară şi pe plan internaţional, iar următoarele două romane, Despre eroi şi morminte ( 1961) şi Abaddón, Exterminatorul (1974), îi deschid larg porţile gloriei şi ale nenumăratelor şi prestigioaselor premii şi distincţii, dintre care Premiul Médicis (1977); titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare (1979) şi cel de Comandor al Artelor şi Literelor din Franţa (1983); Premiul Cervantes (1984). A scris de asemenea eseuri cu caracter social, politic, filozofic şi literar: Oameni şi angrenaje (1952), Eterodoxie ( 1953), Scriitorul şi fantasmele sale (1963), Apolgii şi respingeri (1979), Robotizarea omului şi alte pagini (1981), Înaintea sfârşitului (1998) etc. Îşi pierde treptat vederea şi în ultimii ani ai vieţii îşi cultivă vechea pasiune pentru pictură. Moare în 2011, în Santos Lugares (provincia Buenos Aires), cu trei luni înainte de a împlini o sută de ani.

Recenzii

„Romanul lui Sabato rămâne la fel de angoasant și memorabil ca în momentul apariției.“ — The New York Times Book Review

 

„Impresionant.“ — Thomas Mann

 

„În Tunelul, Sabato surprinde intensitatea pasiunilor eșuate în zone obscure, în care dragostea nu promite serenitate, ci pericol.“ — Los Angeles Times Book Review

 

„Ca în romanele lui Dostoievski și ale lui Kafka, există secvențe în Tunelul unde legile care guvernează disperarea sunt atât de obsesiv disecate, încât întreaga viață și gândire par complet absurde.“ — Colm Tóibín

 

„Sabato este un vizionar de mare forță.“ — Time

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Tunelul
 • An apariție: 2021
 • Ediție: a II-a
 • Pagini: 192
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-128-0
 • Colecție: Seria de autor Ernesto Sabato
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Ernesto Sabato
 • Traducere: Tudora Şandru Mehedinţi

Noi apariții

Author Spotlight

Guzel Iahina

pagina autorului

GUZEL IAHINA s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact