Închide Close

Editura Humanitas Fiction

François-Henri Désérable, Un anume domn Piekielny

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Adina Dinițoiu

 

Roman prezent pe toate listele marilor premii literare franceze în 2017 (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Interallié, Grand Prix du roman de l’Académie française, Prix Jean Giono), Un anume domn Piekielny a obținut, în 2017, Premiul Goncourt – Alegerea României, iar în Franța a câștigat, în același an, Marele Premiu de literatură al orașului Saint-Étienne.

 

Roman poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobiografic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița dintre imaginar și real. Sfârșitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncați evrei uciși de naziști devine un simbol pentru mulțimea acestor destine anonime întrerupte de atrocitățile istoriei.

François-Henri Désérable se reîntoarce în romanul său, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), al cărui roman autobiografic Promisiunea zorilor l-a marcat, iremediabil, literar și biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare în cartea lui Gary, autorul (şi personajul) F.-H. Désérable pornește în căutarea adevăratei identități a domnului Piekielny, vecin de imobil (după spusele lui Gary) cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în Vilnius, înainte de emigra împreună cu mama sa, Mina. Cine era oare acest domn Piekielny, mărunt și modest, care semăna cu un „șoarec trist“?

Despre François-Henri Désérable

FRANÇOIS-HENRI DÉSÉRABLE s-a născut în 1987 la Amiens și a locuit până în adolescență în Picardia. La cincisprezece ani pleacă în Statele Unite, în Minnesota, pentru a se dedica hocheiului pe gheață. Întors în Franța, devine jucător profesionist de hochei, se înscrie la Drept și începe, în același timp, să scrie. În 2013 publică volumul Tu montreras ma tête au peuple, recompensat în același an cu Prix Amic de l’Académie française, Prix Jeand’Heurs du roman historique și Prix Littéraire de la Vocation, care surprinde ultimele clipe ale unor victime celebre ghilotinate în timpul Revoluției Franceze. În 2015 îi apare Évariste, o biografie romanțată a lui Évariste Galois, copilul-minune al matematicii, ucis în duel în 1832, roman câștigător al Prix des Lecteurs L'Express – BFMTV, Prix Geneviève-Moll și Grand Prix „Histoire de Paris“, care figurează în palmaresul celor mai bune cărți ale anului din revista Lire. În 2017, publică Un anume domn Piekielny (Un certain M. Piekielny; Humanitas, 2018), anchetă literară asupra unui personaj evocat de Romain Gary în Promisiunea zorilor. Romanul e prezent pe toate listele marilor premii literare franceze în 2017, dar câștigă numai Choix Goncourt de la Roumanie și Grand Prix de littérature de la ville de Saint-Étienne. În 2021 îi apare romanul Stăpânul și cuceritorul meu (Mon maître et mon vainqueur; Humanitas Fiction, 2022), care primește Grand Prix du roman de l’Académie française și e finalist la Prix Interallié. Romanul este tradus în zece limbi.

 

Fotografia autorului © Francesca Mantovani

Recenzii

„Un anume domn Piekielny e un roman în același timp foarte precis și nonșalant, riguros și fermecător. Îmi plac la nebunie cărțile în care bucuria evidentă de a conduce o anchetă incertă se transformă, pentru cititor, într-o revigorantă incursiune în Istorie și imaginar.“ – Bernard Pivot, Le Journal du Dimanche

„Găsim în acest roman suculent reinventări permanente ale realității, un du-te-vino neîncetat între amintirile false și cele fidele – totul pentru a ajunge la esență: triumful literaturii.“ – Christine Ferniot, Lire

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Un anume domn Piekielny
 • An apariție: 2018
 • Ediție: I
 • Pagini: 240
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-426-7
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: François-Henri Désérable
 • Traducere şi note: Adina Dinițoiu

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact