Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Arnon Grunberg, Nesuferitele zile de luni

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Romanele lui Arnon Grunberg sunt traduse in douazeci si doua de limbi si in peste treizeci si cinci de tari. Nesuferitele zile de luni, primul sau roman, a fost distins cu Premiul Anton Wachter pentru cel mai bun debut in proza din spatiul de limba neerlandeza.Cavalcada existentei tanarului Arnon incepe dupa ce renunta la liceu pentru o viata diurna petrecuta la slujbe plicticoase si una nocturna, marginala, pe strazile din Amsterdam, unde sexul e moneda de schimb. Ca sa-si omoare timpul, bate barurile si restaurantele hotelurilor la moda si pleaca fara sa-si plateasca nota, vrea sa incerce toate cocteilurile din lume, frecventeaza prostituate nu cu mult mai in varsta sau mai experimentate decat el. In periplul lui inocent si aparent fara tinta, se ascund tristetea si angoasele unui tanar caruia sensibilitatea exacerbata ii alimenteaza setea de aventura. Si, fiindca viata familiala ii este refuzata (traiul alaturi de un tata alcoolic si o mama care sparge farfurii la nervi are accente de umor neagru a la Woody Allen), Arnon incearca sa-si gaseasca fericirea suindu-se din mers in caruselul comediei umane si sperand intr-un final fericit.

Despre Arnon Grunberg

Copil teribil al literaturii din Olanda, Arnon Grunberg (n. 1974) debuteaza la douazeci de ani cu romanul Nesuferitele zile de luni (Blauwe maandageni, 1994), pentru care primeste Premiul "Anton Wachter" acordat celui mai bun debut in proza din spatiul de limba neerlandeza. Din acel moment, tanarul scriitor publica in ritm constant romane: Figuranten (1997), Fantoompijn (2000), De asielzoeker (2003), De joodse messias (2004) si Tirza (2006), toate bucurandu-se de succes de critica si de public. In anul 2000, Grunberg publica sub pseudonimul Marek van der Jagt Istoria calvitiei mele (De geschiedenis van mijn kaalheid). Cartea face furori, iar autorul necunoscut este ridicat in slavi, primind, la randul lui, Premiul "Anton Wachter" pentru debut! Sub acelasi pseudonim, Grunberg mai publica romanul Gstaad 95-98 (2002), precum si eseurile Monogaam (2004) si Otto Weininger, of bestaat de Jood? (2005). In Olanda a primit numeroase premii literare, printre care Premiul pentru literatura AKO Literatuurprijs si Premiul Libris, iar in Germania Premiul pentru literatura al landului Renania de Nord-Westfalia. Opera sa a fost tradusa in 22 de limbi si in peste 30 de tari. Arnon Grunberg locuieste la New York. Ca journalist, colaboreaza la numeroase ziare si reviste din Europa si America.

In colectia "Raftul Denisei" au aparut romanele Istoria calvitiei mele si Nesuferitele zile de luni.

Recenzii

"Un roman formidabil care reuseste sa socheze fara sa caute senzationalul cu orice pret, sa fie actual fara sa faca 'o moda', sa fie ironic fara sa recurga la cinism muscator." (Les Inrockuptibles)

"Nesuferitele zile de luni e povestea deopotriva induiosatoare si hilara a unui tanar prins in vartejul cautarilor sentimentale." (The New York Times Book Review)

"Tipica bufoniada vesela cu insertii de disperare pura, care a facut din Grunberg maestrul incontestabil al umorului absurd, al situatiilor grotesti si al replicilor tari." (Los Angeles Times)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Nesuferitele zile de luni
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Pagini: 272
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-268-4
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Arnon Grunberg
  • Traducere: Anda Dragomir

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

27 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Fata mecanică de Anna Mazzola

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact