Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Matilde Asensi, Ultimul Cato

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

Un roman cu multe chei de lectură, Ultimul Cato, vândut în peste 1 300 000 de exemplare şi publicat în 20 de ţări, este unul dintre marile bestselleruri spaniole ale acestui deceniu.

În ciuda aparenţelor, studiul manuscriselor nu este cea mai paşnică ocupaţie. Sora Ottavia Salina descoperă acest adevăr după ce acceptă misiunea insolită propusă de superiorii ei de la Vatican: descifrarea tatuajelor de pe cadavrul unui etiopian suspectat de crime împotriva Bisericii. Indiciile principale, şapte cruci şi şapte litere greceşti, conduc investigaţia într-o direcţie surprinzătoare: Purgatoriul lui Dante Alighieri. Citită printre rânduri, faimoasa operă literară îşi dezvăluie mesajul ascuns timp de şapte secole, iar ancheta de bibliotecă se transformă într-o călătorie de proporţii mitice. Făcând echipă cu un arheolog egiptean şi un căpitan din Garda Elveţiană, sora Salina va parcurge un ritual iniţiatic fabulos, ale cărui probe se desfăşoară în şapte oraşe ce simbolizează cele şapte păcate capitale: Roma - trufie, Ravenna - invidie, Ierusalim - mânie, Atena - lene, Constatinopol - avariţie, Alexandria - lăcomie şi Antiohia - defrâu. Eşecul înseamnă moartea. Succesul este răsplătit dincolo de orice aşteptări.

Fragment dintr-un interviu publicat în revista Que Leer, 2001

Aţi avut probleme cu Biserica după ce aţi publicat Ultimul Cato? Aţi fost excomunicată?Nu, încă nu au luat legătura cu mine, dar adevărul e că nu am făcut altceva decât să mă documentez minuţios. Istoria Bisericii este înţesată cu sute de mistere fascinante, iar poveştile pe care le spun eu sunt adevărate... N-aş îndrăzni să inventez ceva. Tot ce scriu este mai întâi verificat în cărţi, articole din presă şi aşa mai departe.Puţine femei scriu romane de aventuri. Aţi avut vreodată greutăţi, ţinând cont că sunteţi o femeie care are succes într-un gen literar dominat prin tradiţie de bărbaţi? În societatea contemporană femeile încă sunt puternic marginalizate, dar trebuie să spun că eu nu am suferit niciodată de această discriminare. Lucrurile se schimbă. Mă miră nu atât numărul mic al femeilor care scriu romane de aventuri, cât numărul foarte mic al romanelor care – cu excepţia lui Don Quijote – pot fi considerate pe bună dreptate echivalentul unui road movie. Perez-Reverte a deschis uşa, iar noua, celor care am intrat pe urmele lui, ne-a fost mult mai uşor. Cum v-a venit ideea de a folosi Purgatoriul lui Dante drept un soi de ghid Lonely Planet pentru personajele romanului? Când începi să citeşti o carte, de fapt experienţa nu se sfârşeşte niciodată. O carte conduce la alta, apoi la a alta, şi tot aşa. Toate cărţile pe care le-am deschis atunci când mă documentam m-au trimis la Divina Comedie, o operă pe care am vrut mereu s-o citesc, dar n-am avut niciodată curajul s-o fac. Adevărul este că Dante ar fi un minunat personaj de roman: a fost membru al unor societăţi secrete, membru al Fedeli d'Amore, un grup strâns legat de Cavalerii Templieri. Fedeli d'Amore, în care erau înscrişi poeţii reprezentanţi ai dolce stil nuovo, era un grup de intelectuali care încercau să promoveze raţionalismul în tot ceea ce făceau, să înnoiască o societate complet dominată de Biserică. Nu-şi puteau permite luxul să fie direcţi în scrierile lor, căci riscau persecuţii grele, aşadar erau obligaţi să-şi comunice ideile într-un limbaj alegoric care azi ar fi considerat obscur şi derutant, dar care, de fapt, este cea mai înaltă manifestare a culturii Evului Mediu.

Despre Matilde Asensi

MATILDE ASENSI s-a născut în 1962, în Spania, la Alicante. A studiat jurnalismul la Universitatea Autonomă din Barcelona, apoi a lucrat la câteva posturi de radio importante. La începutuirle carierei sale, a obţinut premiul întâi la concursul literar Juan Ortiz del Barco (1996) şi Premiul pentru proză scurtă Felipe Trigo (1997). A debutat cu romanul El salón de ámbar (1999), foarte bine primit de cititori, urmat de Iacobus (2000), care s-a numărat printre bestsellerurile iberice ale anului. Ultimul Cato (El último catón, 2001) a devenit peste noapte un succes fenomenal: peste 1 250 000 de exemplare vândute doar în Spania (unde este reeditat periodic) şi traduceri în SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia etc. Matilde Asensi a mai scris El origen Perdido (2003), Peregrinatio (2004), Todo Bajo el cielo (2006) şi Tierra firme (2007). Pentru Ultimul Cato a obţinut, în anul 2007, premiul Internacional Latino Book Awards, la categoria „Cel mai bun roman de mistere", iar în 2008, în cadrul aceleiaşi competiţii, premiul al doilea pentru Totul sub cer, la categoria „Cel mai bun roman de epocă în spaniolă". În 2011 i-au fost decernate Premiul de Onoare pentru roman istoric al oraşului Zaragoza şi premiul Isabel Ferrer al Primăriei din Valencia. Romanele ei au fost publicate în peste 15 limbi. | www.matildeasensi.net

Recenzii

„O călătorie pasionantă într-un trecut cufundat în mister, ascuns sub vălul alegoriilor literare. Un roman care ne deschide ochii şi ne înfioară inimile.“ (James Rollins)

„O aventură uluitoare, pe cât de spectaculoasă, pe atât de inteligentă, care valorifică perfect minuţioasa documentare istorică.“ (Booklist)

„Cititorii sensibili la istorie - mai ales la cea a Bisericii, a societăţilor secrete şi a ritualurilor iniţiatice - vor găsi aici nenumărate delicii.“ (Publishers Weekly)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ultimul Cato
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 480
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-321-6
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Matilde Asensi
  • Traducere şi note: Alina Ţiţei, Dragos Cojocaru

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

20 noiembrie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Parfum de gheață de Yōko Ogawa

24 octombrie 2024, Editura Humanitas Fiction

Seară japoneză: lansarea romanului Kitchen de Banana Yoshimoto

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact