Închide Close

Editura Humanitas

Rachel M. McCleary, Robert J. Barro, Avuția religiilor

Economia politică a credinței și apartenenței religioase

În colecția în afara colecţiilor

Traducere de Teodora Nichita și Victoria Deliu

Ediție îngrijită și cuvânt înainte de Dragoș Paul Aligică

 

Care țări au o creștere economică mai rapidă? Cele care au credințe mai puternice în rai și iad, cele care cred în reîncarnare, sau cele care sunt secularizate? Cum influențează dezvoltarea economică participarea la slujbele religioase? Dar dogmele și morala? O economie mai înfloritoare și o educație mai bună duc la scăderea religiozității și la secularizare? Ce impact economic a avut răspândirea islamului? De ce unele țări au religii de stat? Există o paralelă între comunitățile religioase și companiile economice aflate în competiție pentru a-și vinde mai eficient produsele?

Avuția religiilor, replică actuală la faimoasa carte a lui Max Weber, Etica protestantă și spiritul capitalismului, este o veritabilă introducere în economia politică a religiei, oferind răspunsuri argumentate întrebărilor de acest fel. Creștinismul cu diversele lui confesiuni, iudaismul, islamul, budismul, fundamentalismul și extremismul religios, ateismul, toate acestea au de spus în privința economiei un cuvânt mai însemnat decât am putea crede la prima vedere.

 

„O religie care se bazează mai degrabă pe stat decât pe credincioși tinde să evolueze în două moduri. Pe de-o parte, sunt pierdute aspecte ale evlaviei religioase, care sunt în general considerate importante de către simplii credincioși, iar autoritatea doctrinei este slăbită. Pe de altă parte, religia ajunge să fie desti-nată elitelor și, în loc să slujească credințelor religioase ale enoriașilor, clerul tinde să se implice în activi¬tăți seculare precum politica sau în activități culturale. Însă cel mai important aspect este că statutul prosper asigurat de stat determină clerul să nu mai promoveze interesele enoriașilor.“ — RACHEL M. MCCLEARY ȘI ROBERT J. BARRO

 

Ilustrația de pe copertă: Israeliții adorând vițelul de aur; detaliu din gravura Moise sfărâmând Tablele Legii de Jean Le Pautre, sec. XVII

Despre Rachel M. McCleary

RACHEL M. McCLEARY (născută în 1953) este lector în cadrul Departamentului de Științe Economice de la Universitatea Harvard. Lucrările sale abordează probleme specifice sociologiei, științelor politice și economiei. Printre lucrările publicate de Rachel M. McCleary se numără Seeking Justice: Ethics and International Affairs (1992) și The Oxford Handbook of the Economics of Religion (2011).

Despre Robert J. Barro

ROBERT J. BARRO (născut în 1944) este Paul M. Warburg Professor al Departamentului de Științe Economice de la Universitatea Harvard şi coeditor al prestigioasei publicații Quarterly Journal of Economics. A alcătuit lucrări importante despre dinamica piețelor, politicile monetare, iar împreună cu Rachel M. McCleary a cercetat complexa relație dintre religie și economie. A publicat opere ca: Money, Expectations, and Business Cycles (1981), Nothing Is Sacred: Economic Ideas for the New Millennium (2002), Education Matters: Global Schooling Gains from the 19th to the 21st Century and Economic Growth (2015).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Avuția religiilor
  • Subtitlu: Economia politică a credinței și apartenenței religioase
  • Pagini: 260
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-7255-1
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Rachel M. McCleary, Robert J. Barro

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact