Închide Close

Editura Humanitas

Jean-Claude Brialy, Cele mai amuzante vorbe de duh ale actorilor

În colecția Râsul lumii

Actorul nu mai e de mult doar suma unor identităţi preluate. Oricât ar fi de tentantă imaginea cuiva care îşi duce viaţa îmbrăcând şi dezbrăcând hainele unor personaje, realitatea o contrazice. În afara garderobei şi a cabinei de machiaj, actorul are, ca fiecare dintre noi, preferinţe şi antipatii, tandreţuri şi resentimente, fobii şi plăceri. În plus, mulţi actori excelează în arta vorbelor cu percuţie ironică, prin care încondeiază şi biciuiesc strîmbătăţile din jur. Şi nu sunt rare cazurile când, lăsând colegialitatea deoparte, oamenii de pe scenă sau de pe ecran devin casanţi, sardonici şi necruţători la adresa propriei bresle. Jean-Claude Brialy, cunoscător intim al lumii actoriceşti, strânge în volumul de faţă câteva sute de ziceri efervescente, care fac deliciul celor care admiră şi practică umorul de calitate. Robin Williams şi Marlène Jobert, Mel Brooks şi Elizabeth Taylor, Groucho Marx şi Arletty sunt doar câteva dintre numele celor care se prezintă la banchet gata să toarne şampania ironiei în cupe.

Despre Jean-Claude Brialy

JEAN-CLAUDE BRIALY (1933-2007), este un cunoscut actor, scenarist şi regizor francez. Născut în Algeria şi fiu al unui colonel din armata franceză, Brialy urmează cursuri de artă dramatică la Strasbourg, unde obţine cel dintâi premiu din carieră. În 1954 îl joacă pe Jacques Pinoteau, în primul lui rol dintr-un film de lung-metraj (Prieten de familie). Urmează apariţii convingătoare în Ascensor pentru eşafod, Frumosul Serge şi Verii, după care Brialy cunoaşte consacrarea şi se numără printre actorii cei mai curtaţi din Noul Val. În 1971 se lansează ca regizor cu Églantine, dar filmul pentru care primeşte elogii este Genunchiul lui Claire. Organizează şi susţine diferite festivaluri de teatru şi film. Scrie cărţile Râul maimuţelor (2000) şi Am uitat să vă spun (2004), iar în 2006 publică antologia Cele mai amuzante vorbe de duh ale actorilor. Este Comandor al Legiunii de Onoare, precum şi deţinător al Ordinului Naţional pentru Merit şi al Ordinului pentru Arte şi Litere. Moare în mai 2007 la Paris, în urma unui cancer.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cele mai amuzante vorbe de duh ale actorilor
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 184
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3566-2
  • Colecție: Râsul lumii
  • Autor: Jean-Claude Brialy
  • Traducere: Radu Paraschivescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact