Închide Close

Editura Humanitas

Serghei Dovlatov, Compromisul

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Din afară, jurnalismul poate părea o profesie frumoasă, plină de neprevăzut şi aducătoare de celebritate. Însă din culise, ei bine, de aici perspectiva e cu totul alta. În căutarea unei slujbe, jurnalistul Serghei Dovlatov îşi reciteşte articolele scrise pentru un ziar din Estonia sovietică şi conchide cu amărăciune că totul se rezumă la „zece ani de minciună şi de prefăcătorie“. Dincolo de cuvintele scrise la comandă, dincolo de compromisul cu minciuna, există totuşi „nişte oameni, dialoguri, sentimente, viaţă“ pentru care merită să demonstrezi că jurnalismul e o „muncă utilă“ în orice societate.

Despre Serghei Dovlatov

SERGHEI DOVLATOV (3 septembrie 1941–24 august 1990, mama armeancă, tatăl evreu) este socotit unul dintre cei mai originali şi mai inteligenţi scriitori ruşi. În Uniunea Sovietică fusese, după propriile mărturisiri, un elev rău, un student rău, un soldat rău şi mai ales un cetăţean sovietic rău. Dar este un scriitor extraordinar, limpede, direct, cu „efect pe termen lung". În URSS a fost publicat numai în samizdat. După doi ani şi jumătate de studii la Facultatea de Filologie din Leningrad (azi Sankt-Petersburg), e dat afară şi luat în armată. Face experienţa de paznic de lagăr (1962-1965), care devine subiect într-unul dintre romanele lui, Zona. Amintirile unui paznic de lagăr (1982). Şi viaţa de ghid, şi aceea de jurnalist se regăsesc în cărţile sale, cele mai multe cu tentă autobiografică. În 1978 emigrează la New York, locuieşte cu soţia şi fiica pe strada 108 şi publică, în cei 12 ani pe care-i mai avea de trăit, 12 cărţi. Tot aici scoate o gazetă a emigraţiei ruse. La New York i se naşte un fiu, Nick. „Copiii mei vorbesc rusa fără nici un chef. Eu, fără nici un chef, engleza", spune scriitorul. Dovlatov a devenit azi unul dintre cei mai populari prozatori din Rusia. Răspunsul lui la întrebarea de ce scrie este: „Viaţa e scurtă. Omul e singur. Cred că toate astea sunt destul de triste pen tru a mă determina să scriu."

Scrieri: Nevidimaia kniga (Cartea nevăzută, 1978), Novîi americaneţ (Noul american, 1980-1982), Kompromiss (1981; Compromisul, Humanitas, 2009), Zapovednik (1983; Rezervaţia Puşkin, Humanitas, 2007), Naşî (Ai noştri, 1983), Cemodan (1986; Gea mantanul, Humanitas, 2011), Inostranka (Străina, 1986) etc.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Compromisul
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 212
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 978-973-50-2419-2
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Serghei Dovlatov
  • Redactare: Alice Ene
  • Traducere: Margareta Sipos

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact