Închide Close

Editura Humanitas

Norbert Wiener, Dumnezeu şi Golemul

Comentariu asupra câtorva probleme în care cibernetica intră în contradicție cu religia

Din categoriile ştiinţă

În colecția în afara colecţiilor

Traducere de Tudor Călin Zarojanu

 

„Lumea viitorului va fi o luptă încă mai istovitoare cu limitele inteligenței noastre, iar nu un hamac confortabil în care să lenevim, așteptând să fim serviți de sclavii noștri roboți." — NORBERT WIENER

 

Norbert Wiener, numit, pe drept cuvânt, părintele ciberneticii, și-a sintetizat ideile și perspectiva asupra noii științe în această carte-testament, care pune în lumină punctele de coliziune dintre cibernetică și întrebările fundamentale ale religiei.

Dumnezeu şi Golemul este o carte cu valențe profetice, care ne proiectează într-un viitor distopic, unde inteligența artificială va schimba dramatic evoluția umanității. Dacă Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea sa, atunci robotul nu este și el o creație după chipul și asemănarea omului? Să fie omul ucenicul vrăjitor care și-a devansat deja Creatorul, dar care, la rândul său, este predestinat să fie depășit de propria creație, un golem modern? Întrebările formulate de Wiener sunt, astăzi, mai actuale ca oricând.

Despre Norbert Wiener

NORBERT WIENER (1894–1964), supranumit „Părintele ciberneticii“, este unul dintre cei mai influenţi matematicieni şi filozofi americani. Considerat un copil-minune, a început studiul matematicii la vârsta de 11 ani, iar de la 14 ani pe cel al filozofiei, la Cornell University și la Cambridge. Între anii 1915 și 1916 a predat filozofia la Harvard. După Primul Război Mondial, a devenit profesor de matematică la Massachusetts Institute of Technology. Pe lângă contribuțiile sale remarcabile din fizică și matematică, Norbert Wiener a fost preocupat și de studiul geneticii și al neuroștiințelor. A elaborat teoria comportamentului inteligent ca rezultat al mecanismelor de feedback – comportament care poate fi simulat și învățat de mașini –, deschizând astfel calea către dezvoltarea inteligenței artificiale; lucrarea care a pus bazele noului domeniu este Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine (1948). Alte lucrări de referință ale lui Wiener sunt: I am a Mathematician(1953), The Human Use of Human Beings – Cybernetics and Society (1954) sau Nonlinear Problems in Random Theory (1958). God and Golem (1961) sintetizează ideile lui Norbert Wiener despre inteligenţa artificială şi rolul tehnologiei în societate.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Dumnezeu şi Golemul
 • Subtitlu: Comentariu asupra câtorva probleme în care cibernetica intră în contradicție cu religia
 • An apariție: 2019
 • Ediție: I
 • Pagini: 80
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-6344-3
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Norbert Wiener
 • Traducere: Tudor Călin Zarojanu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact