Închide Close

Editura Humanitas

Vlad Mixich, Fanaticii. Portretele a zece oameni cu vocaţie

Premiul Milan Kundera

„«Fanatic» este un cuvânt periculos şi poate fi manevrat fără riscuri doar în mediul steril al corectitudinii politice. Dar, în timp ce scriam despre personajele acestei cărţi, i-am descoperit nuanţele şi surprizele ascunse. Oamenii pe care îi veţi întâlni în paginile de faţă sunt uniţi prin devotamentul lor pătimaş faţă de o idee, un vis sau un anumit proiect. Fie că sunt buni, fie că sunt răi, în adâncul fiinţei lor arde acel foc care degajă suficientă energie pentru a schimba lumea.“ (Vlad MIXICH)

Despre Vlad Mixich

Când cineva mă întreabă de unde sunt, nu pot da un răspuns exact. M-am născut în 1979 la Baia Mare, am copilărit în Craiova, am studiat şase ani la Timişoara şi acum locuiesc în Bucureşti. Şi, ca să ucidem din faşă orice nelămurire, Mixich este un nume croat. Am terminat Colegiul Carol I din Craiova. Unul dintre colegii mei a ajuns director la Steaua, altul – ceva şef în Consiliul Judeţean Dolj, iar unul mai harnic a plecat de mult din ţară. Eu am plecat la Facultatea de Medicină, unde, spre sfârşitul celor şase ani lungi, am început să învăţ psihoterapie. Maestru mi-a fost Hugh Jenkins, terapeut la Institutul de Psihiatrie din Londra, şi nici unul din noi nu bănuia atunci la ce-mi vor folosi deprinderile căpătate. Am pornit-o pe drumul clasic al unui medic, când a intervenit nepre văzutul: aveam nevoie de un reportofon pentru a-mi înregistra sesiunile cu pacienţii. Un concurs al Deutsche Welle pentru tineri jurnalişti oferea aşa ceva ca premiu al doilea. Eu eram deştept, o dată pe săptămână, pentru Gazeta de Sud. Am câştigat, dar nu reportofonul, ci premiul întâi. Aşa am ajuns la Bonn, unde Deutsche Welle m-a uns corespondent în România. Norocul a continuat când am fost primit într-una dintre cele mai independente redacţii din România: HotNews.ro. Astăzi, nu mă văd lucrând altundeva, deşi mă bucur să scriu şi pentru Esquire sau Dilema veche. Mă mai mândresc cu câteva lucruri: premiul „Tânărul Jurnalist al Anului 2008“ de la Freedom House şi bursele în Statele Unite primite de la Carter Center şi German Marshall Fund. Cel mai drag îmi e să călătoresc: o zi am fost cel mai înalt om din neamul meu, atunci când am ajuns la 5414 metri în Himalaya. Când pot lenevi, o fac pe balconul de unde am vedere directă spre casele cochete şi copacii frumoşi de pe strada mea. Atunci reuşesc să uit chiar şi că tatăl meu s-a născut într-un lagăr de deportare comunist. | mixich.ro

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Fanaticii. Portretele a zece oameni cu vocaţie
  • An apariție: 2011
  • Pagini: 208
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3284-5
  • Colecție: Seria Premiul Milan Kundera
  • Autor: Vlad Mixich

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact