Închide Close
Ferdinand I, intemeietorul Romaniei Mari

Editura Humanitas

Eugen Wolbe, Ferdinand I, intemeietorul Romaniei Mari

Din categoriile istorie

În colecția Casa regală

Cu o nedreapta intarziere, publicul romanesc are acum prilejul sa ia cunostinta de cartea prof. dr. Eugen Wolbe, aparuta pentru prima oara in 1938, la o editura germana, dar scrisa fara indoiala mult mai devreme, probabil la inceputul anilor '20 ai secolului recent incheiat.

Fara pretentia de exhaustivitate a unei monografii istorice, biografia lui Wolbe (ofiter al Ordinului „Steaua Romaniei“ si apropiat familiei regale) prezinta publicului larg figura celui de-al doilea dintre regii Romaniei, creatorul Romaniei Mari. Biograful vorbeste atasant si accesibil despre copilaria lui Ferdinand, petrecuta la Sigmaringen, adolescenta de licean frumos la Dusseldorf si tanar militar la Kassel si Postdam, in fine, despre studentia la Tubingen si Leipzig, infruntand alaturi de acesta vicisitudinile, adversitatile si marile indoieli morale, legate de intrarea Romaniei in razboi, rezolvate toate in favoarea poporului pe care fusese chemat sa-l conduca, asumandu-i in totalitate destinul.

Despre Eugen Wolbe

Profesor de germană şi franceză la un liceu din Berlin, publicist, autor al mai multor biografii istorice, EUGEN WOLBE (1873-1938) avea încă din adolescenţă o pasiune, de altfel foarte răspândită în timpul său: colecţiona în mod sistematic autografe. Va şi publica chiar, în 1923, la Berlin, un curios manual pentru ceilalţi împătimiţi asemenea lui, Handbuch für Autographensammler. Principi ai României, Germaniei, Austriei sau Bavariei, scriitori sau artişti, printre ei Stefan Zweig, Thomas Mann, Max Liebermann sau descendenţi ai unor familii ilustre, mulţi au semnat în albumele lui sau i-au trimis scurte epistole. Imediat după Primul Război Mondial, intră în legătură cu unul dintre foştii secretari airegelui Carol I, Willi Lange, care-l prezintă la rându-i lui Tamm, pe atunci secretarul regelui Ferdinand, şi prin intermediul acestuia primeşte invitaţia de a veni în România, unde va avea ocazia să cerceteze mai multe dintre hârtiile rămase de la Carmen Sylva, inclusiv corespondenţa sa între timp pierdută cu împărăteasa Elisabeta a Austro-Ungariei. La Bucureşti îi întâlneşte pe câţiva dintre cei care îi fuseseră într-un anume timp apropiaţi Reginei: Principesa Sophie a Albaniei, soţia lui Wilhelm de Wied, nepotul Reginei, pianista Cordelia Tasca, diplomatul Petrescu-Comnen, maiorul Georg Kremnitz, fiul scriitoarei Mite Kremnitz, şi le este prezentat la Curtea Regală regelui Ferdinand şi reginei Maria. În ciuda recenziilor elogioase apărute în presa vremii, biografia lui Wolbe este puţin cunoscută în România şi nu a fost tradusă până în prezent. La scurtă vreme după apariţia volumului, Wolbe este decorat cu Ordinul „Steaua României“, în grad de ofiţer.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Ferdinand I, intemeietorul Romaniei Mari
 • An apariție: 2008
 • Ediție: a III-a
 • Pagini: 324
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2130-6
 • Preț: 35 lei
 • Colecție: Casa regală
 • Domeniu: istorie
 • Autor: Eugen Wolbe
 • Traducere: Maria Nastasia, Ion Nastasia

Noi apariții

Author Spotlight

Horia-Roman Patapievici

pagina autorului

HORIA-ROMAN PATAPIEVICI – născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică (1977–1981; diplomă de specializare 1982), cercetător ştiinţific (1986–1994), asistent universitar (1990–1994), director de studii (1994–1996), membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000–2005), preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR, 2005–2012).

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact