Închide Close

Editura Humanitas

Lafcadio Hearn, Japonia lui Lafcadio Hearn

Antologie de Donald Richie

Din categoriile memorialistică & diaristică, istorie

În colecția Nipponica

La peste un secol de la moarte, Lafcadio Hearn continuă să fie unul dintre cei mai cunoscuţi occidentali care au descoperit în Japonia adevărata lor patrie. Aproape mai japonez decât japonezii – să gândească gândurile lor era năzuinţa sa –, el a lăsat o vastă literatură, al cărei rol în introducerea culturii japoneze în Occident a fost esenţial.Antologia de faţă, alcătuită cu pricepere de Donald Richie din cele peste 4000 de pagini publicate de Hearn, dovedeşte că acesta a fost un observator credibil, deşi empatic şi „impresionist“ – spre deosebire de niponologii obiectivi şi „ştiinţifici“ de mai târziu –, al poporului, obiceiurilor şi culturii Japoniei de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Volumul cuprinde cele mai evocatoare texte ale lui Lafcadio Hearn şi schiţează totodată un sugestiv portret al acestui autor atât de original.

  Dan C. Mihăilescu prezintă Japonia lui Lafcadio Hearn (ProTV, „Omul care aduce cartea“, iunie 2010)

Despre Lafcadio Hearn

LAFCADIO HEARN (1850-1904), fiul unui chirurg irlandez din armata britanică și al unei grecoaice, s-a născut în Grecia și a mers la școală aici și în Irlanda. La 19 ani s-a stabilit în SUA, iar mai târziu, în 1890, în Japonia, unde s-a căsătorit și și-a petrecut restul vieţii predând limba și literatura engleză și scriind despre ţara sa adoptivă, inclusiv, o vreme, pentru periodicul Kōbe Chronicle. În 1895 devine cetăţean japonez, primind numele Koizumi Yakumo. A fost unul dintre primii mari interpreţi ai realităţilor japoneze în beneficiul Occidentului. Graţie traiului îndelungat în Japonia, intuiţiei și empatiei excepţionale, inteligenţei vii, imaginaţiei poetice și stilului său literar limpede, este citit cu plăcere, de peste un secol, atât de japonezi, cât și de occidentali.

Scrieri despre Japonia (publicate în volum): Glimpses of Unfamiliar Japan (1894), Out of the East: Reveries and Studies in New Japan (1895), Kokoro: Hints and Echoes of Japanese Inner Life (1896), Gleanings in Buddha Fields: Studies of Hand and Soul in the Far East (1897), Japanese Fairytales, 5 volume (1898-1922), In Ghostly Japan (1899), A Japanese Miscellany: Strange Stories, Folklore Gleanings, Studies Here and There (1901), Japan: An Attempt to Interpretation (1904) și altele.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Japonia lui Lafcadio Hearn
 • Subtitlu: Antologie de Donald Richie
 • An apariție: 2010
 • Ediție: I
 • Pagini: 280
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2453-6
 • Colecție: Nipponica
 • Domeniu: memorialistică & diaristică, istorie
 • Autor: Lafcadio Hearn
 • Prefaţă: Donald Richie
 • Traducere şi note: Angela Hondru

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact