Închide Close
Lysis

Editura Humanitas

Platon, Lysis

Din categoriile filozofie

În colecția Phi

„Multora in istorie, mai ales in veacul trecut, dialogul acesta le-a parut sofistic, unora chiar nedemn de Platon, altora pur si simplu neinsemnat, catorva numai promitator. Ni se pare, dimpotriva, ca el spune tot. Ca are unitate interna; ca exprima insusi platonismul; ca da primul model dialectic inchegat; ca implica intreaga filozofie presocratica; ba chiar ca adanceste atat de sugestiv ideea de filozofie insasi, incat nu mai e nevoie sa spui filo-sofie, ci e suficient sa spui prima parte, philia. Pe deasupra, ca in dialogul acesta este vorba nu despre filozofie ca altceva, ci despre filozofie ca intamplarea noastra cea de toate zilele. [...] Omului de astazi, pentru care iubirea n-are deseori decat un sens, iar acesta ii devine tot mai mult un vast nonsens, carticica aceasta nu-i tine o predica morala. Nici macar nu-i spune: nu iubi. Ii spune: iubeste pana la capat.“ Constantin Noicatraducere de Alexandru Cizek
Despre Platon

Născut la Atena în 427 î.Cr, într-o familie de vază, PLATON părea menit să se implice în politică. De altfel, unchii săi, Critias și Charmides, îl invitaseră să li se alăture la guvernarea lor tiranică, care urmase capitulării Atenei înaintea Spartei, în 404. Întâlnirea cu Socrate, al cărui discipol devenise deja de câţiva ani, i-a schimbat însă complet destinul. Dar în 399 Socrate e condamnat la moarte de democraţia recent restaurată pentru delict de opinie: ar fi introdus în cetate zei noi și ar fi corupt tineretul. Platon se expatriază pentru mai mulţi ani: călătorește la Megara, apoi la Cyrene, în Egipt și, în fine, la Siracuza, în Sicilia. Aici intră în conflict cu tiranul Dionysios cel Bătrân și e expulzat forţat. Revine la Atena și, în jurul lui 370, înfiinţează Academia, prima școala superioară de filozofie și știinţe. Răsunetul acesteia va fi imens. Platon nu renunţă însă la proiectul de a întemeia în Sicilia domnia filozofilor, despre care scrie în dialogul Republica. De aceea mai călătorește de două ori acolo, la invitaţia lui Dionysios II, fiul și moștenitorul lui Dionysios cel Bătrân, mort între timp. Nu reușește să-l convertească la filozofie pe Dionysios II și, din nou, își riscă viaţa. Filozoful continuă să-și scrie opera și să predea la Academie până la moarte, în 347. De la Platon ne-a rămas o operă impresionantă, cuprinzând 32 de scrieri considerate autentice. Majoritatea dintre ele sunt dialoguri, și majoritatea dialogurilor l-au drept personaj principal pe Socrate, care dezbate cu feluriţi interlocutori teme filozofice dintre cele mai diverse: etică, politică, religie, metafizică, psihologie, logică, iubire, fizică. Din punct de vedere filozofic, opera lui Platon a format temelia filozofiei europene, fie că ea a fost urmată, comentată și dezvoltată, fie că a fost combătută. Pe de altă parte, nu puţini au recunoscut valoarea literară deosebită a dialogurilor – cu răstur nări neașteptate de situaţie, personaje admirabil caracterizate, ironie subtilă, uneori elan mistic. Iar raţionamentul riguros se intersectează adesea cu imagini poetice, alegorii și mituri, care, toate laolaltă, jalonează reperele condi ţiei umane așa cum n-a făcut-o nimeni altcineva vreodată.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Lysis
 • An apariție: 1996
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 192
 • Format: 11x16,5 cm
 • ISBN: 973-28-0579-x
 • ISBN-10: 973-28-0579-x
 • Colecție: Phi
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: Platon

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact