Închide Close

Editura Humanitas

Stephen Fry, Mincinosul

Din categoriile literatură

În colecția Râsul lumii

Adrian Healey minte aproape patologic. Plăcerea lui supremă pare a fi trimiterea interlocutorului pe piste false. La şcoală sau pe terenul de crichet, acasă sau la cârciumă, printre prieteni sau duşmani, după masă sau înainte de sex, Adrian Healey toarnă gogoşi. Cum însă orice naş îşi are naşul, Healey se vede atras într-o aventură în care nimic nu e ce pare-a fi. În care trombonistului îi vine rândul să fie trombonit. Cel care orchestrează totul este profesorul Donald Trefusis, oaia neagră a unui colegiu din Cambridge, pederast care ştie pe de rost, lingvist cu limba ascuţită, om cu un simţ al umorului năvalnic şi cu o şcoală a vieţii în care n-a avut o oră de pauză. Healey şi Trefusis slalomează printre agenţi secreţi, ucigaşi brutali, şahişti cu misiuni de spionaj, victime spintecate şi case conspirative, mutându-se din Salzburg în Londra şi din tihna unui han în tumultul unei artere comerciale. Cât despre adevărul din spatele aventurii, el se lasă aşteptat destul de mult, dar când apare, lumea rămâne cu gura căscată.

Despre Stephen Fry

Deşi are doar două certitudini în ce-l priveşte - că s-a născut în secolul trecut şi că va muri în cel prezent -, STEPHEN FRY (n. 1957, Londra) este un aspirator de superlative. Multe clasamente din Anglia îl au, pe bună dreptate, în capul listei. Ciclotimic şi maniaco-depresiv, Fry e totodată una dintre personalităţile fascinante ale culturii urbane engleze. Actor, scenarist, libretist, autor de studii psihologice, audiobookuri, recenzii sau editoriale, umorist, romancier, dramaturg, eseist, vedetă radio (cu o emisiune despre jocurile de cuvinte) sau teoretician al poeziei, el are ceea ce se cheamă darul excelenţei ubicue. Posesor al unui umor redutabil, Fry se impune pe toate scenele pe care apare şi îşi surclasează interlocutorii. Joacă în filme alãturi de Natalie Portman (V for Vendetta), Maggie Smith (Gosford Park) sau Rowan Atkinson (Blackadder). Colaborează cu personalităţi ale teatrului şi cinematografului englez, de la Emma Thompson la Kenneth Branagh. Seduce publicul TV alături de Hugh Laurie, în cadrul unor show-uri umoristice de înalt nivel. Este protagonistul serialului de televiziune Kingdom (Un avocat de provincie), aflat la al doilea sezon de difuzare pe Hallmark. În ce priveşte literatura, Stephen Fry îşi fructificã talentul atât în registru comic, cât şi în scrieri autobiografice sau în romane unde elementele de thriller şi cele de istorie contrafactualã se întrepătrund.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Mincinosul
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 348
 • Format: 13X20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2354-6
 • ISBN-10: 978-973-50-2354-6
 • Preț: 35 lei
 • Colecție: Râsul lumii
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Stephen Fry

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact