Închide Close
Mircea Eliade; Prizonierul istoriei

Editura Humanitas

Florin Turcanu, Mircea Eliade; Prizonierul istoriei

În colecția în afara colecţiilor

«Aceasta biografie este prima consacrata marelui istoric al religiilor care a fost Mircea Eliade. Acest specialist incontestabil intr-un domeniu de cercetare la reinnoirea caruia a contribuit din plin este totusi prins in zbuciumul unui trecut care nu vrea sa treaca si care intuneca amintirea acestui intelectual roman angajat in anii 1930 intr-o organizatie fascista, antisemita, funesta Garda de Fier... Autorul acestei biografii, profesor si cercetator roman, se incumeta sa gandeasca impreuna aceste doua fenomene evitand pericolul de a le confunda.» Francois Dosse – Vingtieme Siecle. Revue d'histoire «Printre lecturile mele de student, putine carti m-au impresionat atat de mult ca Mitul eternei reintoarceri de Mircea Eliade, un istoric al religiilor roman, despre care nu stiam, de altfel, aproape nimic... In acea perioada nu stiam ca Mircea Eliade fusese in Romania un actor politic de prima importanta... Extraordinar este insa modul in care el va reusi sa-si faca uitat trecutul de extrema dreapta. La limita putem spune ca el si-a dat tot atata silinta sa ascunda acest trecut cata si-a dat ca sa-si scrie opera. Penultimul capitol al excelentei carti a lui Florin Turcanu se intituleaza Imposibila marturisire... Eliade prizonier al istoriei ? Intr-adevar.» Pierre Vidal-Naquet – Le Nouvel Observateur «Florin Turcanu analizeaza itinerariul unui intelectual european impartit intre temporalitati discordante: cel dinainte de 1945, care asteapta sosirea unui om nou si cel de dupa, recunoscut, apoi contestat... Bogata biografie pe care Turcanu o consacra lui Eliade are scopul de a „lamuri situatia“ cu ajutorul intregii documentatii astazi disponibile: in afara de miile de pagini datorate lui Eliade insusi (cu o puternica doza de scriitura si rescriere despre sine), bibliografia care ii este consacrata, arhivele romanesti, numeroase corespondente, interviuri. Proiectul este foarte bine dus la capat.» Francois Hartog – Le Monde «Bazata pe o documentatie sigura si pe o cunoastere aprofundata a operei lui Eliade. aceasta carte va fi, cu siguranta, una de referinta.» Jacques Juiliard

Despre Florin Turcanu

FLORIN TURCANU s-a nascut in 1967. Fost student al Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti si al Ecole des Hautes etudes en sciences sociales din Paris. Este, in prezent, conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti si cercetator la Institutul de Studii Sud-Est Europene din Bucuresti. A publicat articole si studii in reviste academice si volume colective din Romania, Franta, Italia, Canada, Olanda. In 2003 a publicat la Editions La Decouverte din Paris biografia Mircea Eliade. Le prisonnier de l'histoire.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Mircea Eliade; Prizonierul istoriei
  • An apariție: 2006
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 672
  • Format: 15X22.5 cm
  • ISBN: 973-50-1087-9
  • ISBN-10: 973-50-1087-9
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Florin Turcanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact