Închide Close
Nodul gordian

Editura Humanitas

Cristian Badilita, Nodul gordian

Din categoriile eseistică

În colecția Eseişti români

Nodul gordian aduna impresii din sapte ani de trecere prin cateva experiente culturale si spirituale traite in mai multe locuri: de la provincia moldava, tinutul ideal al „sinucigasilor in viata“, pana la Parisul in care se intretaie o diversitate coplesitoare de promisiuni, revelatii si deziluzii. „Acest stil energic si rezolut, acest elan curat, pe care nimeni nu-l poate ironiza, intrucat nu tine de naivitate, ci de o competenta superioara, inaccesibila maturilor, aceasta, in sfarsit, intransigenta fireasca, fara nimic ranchiunos si sacaitor, ii sunt proprii lui Cristian Badilita, in ipostaza sa de eseist. Noi, maturii, chiar si cei care ne-am facut din simplitate un mod de a fi, ne simtim sofisticati si desueti cand luam cunostinta de simplitatea esentiala practicata de tanarul autor. Ne-am obisnuit prea tare cu un aer poluat si, cand respiram oxigen, inainte de a-i inregistra efectul binefacator, ametim.“ (Alex. Stefanescu, Romania literara)

Despre Cristian Badilita
Nascut, in 1968, in orasul Saveni, judetul Botosani. A absolvit Facultatea de limbi si literaturi straine, sectia limbi clasice, a Universitatii Bucuresti. Studii de teologie la Seminario Conciliar din Madrid. Doctor in istoria crestinismului timpuriu al Universitatii Paris IV-Sorbona cu o teza despre Les metamorphoses du mythe de l'Antichrist chez les Peres de l'Eglise (IIe siecle). Pregateste o lucrare despre biografiile religioase in antichitatea tarzie, in cadrul Institutului de cultura din Trento. Face parte din colectivul revistei internationale de patristica Adamantius (Pisa). Colaborari patristice si literare in Romania, Franta, Italia. Publicatii originale: Sacru si melancolie (eseu, Amarcord, 1997) Calugarul si moartea (studiu de patristica, Polirom, 1998) Tentatia mizantropiei. Stromate (jurnal, Polirom, 1999) Platonopolis sau impacarea cu filozofia (studii de patristica si filozofie, Polirom, 1999) Cartea micilor erezii (poeme, 1999) Regele cu o harfa in maini (poeme, Vinea, 2000) Nodul gordian (jurnal si eseuri, editia a II-a, Vinea, 2002) Manual de anticristologie (studiu de patristica, Polirom, 2002) Pe viu despre Parintii Bisericii (Humanitas, 2003) Editii si antologii: Socrate omul (Humanitas, 1996) Miturile lui Platon (Humanitas, 1996) Eliadiana, (Polirom, 1997 Traduceri comentate: Evanghelii apocrife, editia a III-a (Polirom, 2002) Trei apocrife ale Vechiului Testament (Polirom, 2000) Apocalipsa lui Ioan in traditia iudeo-crestina, in colaborare cu Petru Cretia (Humanitas, 1998) Evagrie Ponticul (Polirom, 1997) Patericul. Colectia alfabetica integrala (Polirom, 2003) etc. In pregatire: Jean Cassien entre Orient et Occident (avec Attila Jakab) 666. Les metamorphoses du mythe de l'Antichrist chez les Peres de l'Eglise (IIe-Ve siecles)
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Nodul gordian
  • An apariție: 1997
  • Ediție: editia I
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0782-2
  • ISBN-10: 973-28-0782-2
  • Colecție: Eseişti români
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Cristian Badilita

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact