Închide Close
Ochiul de foc

Editura Humanitas

Olivier Clement, Ochiul de foc

În colecția Seria Religie

Cele doua eseuri ale lui Olivier Clement reunite in acest volum sunt legate de aceeasi grija: aceea de a trece peste prapastia care exista de secole intre crestinism, pe de o parte, si dublul, dar unicul mister al cosmosului si al erosului, pe de alta, peste ruptura dintre spirit si materie. Primul trateaza despre anumite aspecte ale alchimiei occidentale, al carei scop originar nu era de a produce aurul palpabil, ci de a transmuta temporalitatea intunecata de moarte in aurul solar al vesniciei, iar al doilea despre contemplarea naturii in traditia Orientului crestin, incercand sa puna in valoare dimensiunea cosmica a teologiei ortodoxe. Ambele isi propun sa reconcilieze erosul alchimiei, unul legat mai curand de natura, cu iubirea crestina, pe Hermes cu Christos.Traducere din franceza de Petrus Costea
Despre Olivier Clement
OLIVIER CLEMENT s-a nascut in 1921, in sudul Frantei, intr-un sat protestant. Necredincios pana la douazeci si sase de ani, dupa cautari in ateism si in spiritualitatea asiatica, descopera la aceasta varsta, gratie lui Vladimir Lossky si Nikolai Berdiaev, ortodoxia. Se converteste si devine unul dintre cei mai importanti teologi din cadrul Institutului Ortodox de Teologie \"Saint-Serge\" din Paris. Este autorul a peste treizeci de lucrari consacrate istoriei, gandirii si vietii Bisericii ortodoxe, intalnirilor dintre ortodoxie si crestinismul occidental, dintre religiile necrestine si modernitate. Doctor Honoris causa al Institutului de Teologie din Bucuresti si al Universitatii catolice din Louvain. A publicat: Le Visage interieur (1978), La Revolte de l'esprit (1979), L'eglise orthodoxe (1985), Orient-Occident. Deux passeurs, Vladimir Lossky et Paul Evdokimov (1989), Les Visionnaires. Essais sur le depassement du nihilisme (1991), Berdiaev. Un philosophe russe en France (1991), Corps de mort et de gloire: petite introduction a la theopoetique du corps (1996, editia a Ill-a).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ochiul de foc
  • An apariție: 2006
  • Ediție: Edita I
  • Pagini: 140
  • Format: 13x20 cm.
  • ISBN: 973-50-1227-8
  • ISBN-10: 973-50-1227-8
  • Colecție: Seria Religie
  • Autor: Olivier Clement

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact