Închide Close
Opere I

Editura Humanitas

Søren Kierkegaard, Opere I

Din categoriile filozofie

În colecția Seria de autor Søren Kierkegaard

Volumul de fata, in traducere dupa editia critica daneza, inaugureaza seria in ordine cronologica a operelor lui Kierkegaard, cuprinzand doua scrieri de inceput ale filozofului danez, care apar acum pentru prima data in limba romana. Din hartiile unuia inca viu (1838), o recenzie polemica despre Hans Christian Andersen, infatiseaza ideile tanarului Kierkegaard despre geniu si legatura dintre arta si viata, anticipand celebra sa descriere de mai tarziu a stadiului estetic. Despre conceptul de ironie, cu permanenta referire la Socrate (1841), o cercetare comparativa a ironiei lui Socrate si a ironiei romantice, de mare relevanta pentru legaturile dintre gandirea lui Kierkegaard si filozofia lui Hegel, se numara printre cartile de capatai ale esteticii secolului al XIX-lea. Contributia lui Kierkegaard la descrierea ironiei ca fenomen si concept nu tine insa numai de domeniul esteticii, ci si de cel al moralei si religiei, o tema majora reprezentand-o critica nihilismului. Ironia moderna, situata la granita dintre estetic si etic, tot astfel cum umorul e situat la granita dintre etic si religios, e descrisa in acest context ca fiind deopotriva "un seducator" si "o calauza". (Ana-Stanca Tabarasi)

Despre Søren Kierkegaard

SØREN KIERKEGAARD (5 mai 1813, Copenhaga – 11 noiembrie 1855, Copenhaga) a studiat teologie şi filozofie la universităţile din Copenhaga şi Berlin, absolvind-o pe cea dintâi în 1841 cu o teză despre ironia socratică şi cea romantică. După articole politice şi culturale în presa daneză, debutează în volum cu eseul Din hârtiile unuia încă viu (1838), o critică la adresa lui Hans Christian Andersen. Despărţirea de logodnica sa Regine Olsen prilejuieşte scrierea cărţii care îi conferă celebritate, Sau-sau (1843). Urmează aproape 40 de volume semnate cu pseudonime sau numele propriu, cu subiecte variind între filozofie, psihologie, literatură şi religie, care evidenţiază primatul individului concret, istoric şi contingent asupra oricărei realităţi depersonalizante şi imposibilitatea de a „închide" fenomenul vieţii în categorii abstracte şi explicative. În ultima parte a vieţii stârneşte senzaţie cu polemica sa împotriva autorităţilor bisericeşti daneze, cărora le reproşa superficializarea creştinismului. Opera sa a exercitat o influenţă considerabilă, fiind sursă de inspiraţie pentru teologia dialectică, existenţialismul filozofic şi creştin, pentru psihologia şi literatura modernităţii.

Opere principale: Om Begrebet Ironi med stadigt Hensyn til Socrates (Despre conceptul de ironie, cu permanentă referire la Socrate), 1841; Frygt og Bæven (Frică şi cutremur), 1843; Gjentagelsen (Repetiţia), 1843; Philosophiske Smuler eller En Smule Philosophi (Fărâme filozofice sau O fărâmă de filozofie), 1844; Begrebet Angest (Conceptul de angoasă), 1844; Stadier paa Livets Vei (Stadii pe drumul vieţii), 1845; Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift (Post-scriptum neştiinţific, concluziv), 1846; Kjerlighedens Gjerninger (Faptele iubirii), 1847; Opbyggelige Taler (Discursuri edificatoare), 1845-1850; Sygdommen til Døden (Boala de moarte), 1849; Bogen om Adler (Cartea despre Adler), 1846-1847.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Opere I
 • An apariție: 2006
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 504
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-1432-7
 • ISBN-10: 973-50-1432-7
 • Colecție: Seria de autor Søren Kierkegaard
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: Søren Kierkegaard
 • Prefaţă: Ana-Stanca Tabarasi
 • Traducere şi note: Ana-Stanca Tabarasi

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact