Închide Close
Parmenide

Editura Humanitas

Martin Heidegger, Parmenide

Din categoriile filozofie

În colecția Seria de autor Martin Heidegger

Prelegerea Parmenide a fost tinuta de Heidegger la Universitatea din Freiburg in semestrul de iarna 1942–1943. Parmenide face parte din acea sectiune a operei heideggeriene dedicata gandirii presocraticilor. Lucrarea inmanuncheaza principalele teme ale gandirii filozofului german: fiinta, adevarul, timpul si istoria. Teza cartii e simpla: felul gresit in care oamenii inteleg astazi adevarul se rasfrange in chip nefast asupra raportului omului cu fiinta, asupra intregii istorii a Apusului, ca si asupra viitorului omenirii. Daca astazi umanitatea se afla intr-un impas este pentru ca „fiinta“ s-a preschimbat intr-un cuvant gol, iar adevarul a ajuns sa fie inteles dupa criterii de factura pragmatica, autoritara si volitiva. Cata vreme omul nu-si va modifica modul de a intelege adevarul, soarta lui va fi pecetluita de tehnica, rentabilitate si profit. traducere de Bogdan Minca si Sorin Lavric
Despre Martin Heidegger

MARTIN HEIDEGGER (1889–1976) este unul dintre cei mai importanţi filozofi ai secolului XX. Provine din şcoala fenomenologică întemeiată de Edmund Husserl, al cărui elev apropiat a fost la Freiburg. Va dezvolta însă o cu totul altă concepţie asupra fenomenologiei, transformând-o radical, sub influenţa filozofiei vieţii (Dilthey) şi a filozofiei existenţei (Søren Kierkegaard), într-o fenomenologie ce are în centrul ei „întrebarea privitoare la fiinţă“ (ontologie). În tinereţe face studii de teologie (1909–1911) şi filozofie (1911–1913) la Freiburg, unde îşi începe activitatea didactică în anul 1915. Între 1923 şi 1928 predă la Universitatea din Marburg, revenind apoi la Freiburg ca succesor al lui Husserl. Timp de nouă luni, în anii 1933–1934, este rector al Universităţii din Freiburg, preluarea acestei funcţii fiindu-i ulterior reproşată ca implicare făţişă în politica nazistă. Rămâne profesor la Freiburg până în anul 1945, când forţele de ocupaţie franceze îi interzic să mai desfăşoare activitate didactică. În această perioadă, ca şi în anii următori, cabana sa din Todtnauberg, în mijlocul Munţilor Pădurea Neagră, devine un loc vizitat de numeroşi intelectuali, cei mai mulţi francezi, fapt care îi va asigura o reală posteritate filozofică în Franţa. În anii de mijloc ai carierei sale, spre sfârşitul anilor '30, se dedică interpretării operei lui Nietzsche, pe care-l vede drept „ultimul metafizician“. Lucrarea sa cea mai importantă este Sein und Zeit / Fiinţă şi timp, din care publică în 1927 doar o treime din planul iniţial, fără a o încheia vreodată. Alte texte majore: Ce este metafizica? (1929), Despre esenţa adevărului (1930), Scrisoare despre „umanism“ (1947), Introducere în metafizică (1953), Despre miza gândirii (1969).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Parmenide
 • An apariție: 2001
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 324
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0158-6
 • ISBN-10: 973-50-0158-6
 • Colecție: Seria de autor Martin Heidegger
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: Martin Heidegger

Noi apariții

Author Spotlight

Neagu Djuvara

pagina autorului

NEAGU DJUVARA (1916–2018) s-a născut la Bucureşti, într-o familie de origine aromână aşezată aici la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni de seamă. Licenţiat la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). Participă la campania din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941); rănit în apropiere de Odessa.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact