Închide Close
Petru

Editura Humanitas

Vlad Zografi, Petru

Din categoriile literatură

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB / PDF

„Am scris Petru în primăvara lui 1995, într-un timp scurt, cam o săptămână. Cunoscusem cât de cât Rusia şi destul de bine Franţa, adică Parisul. Despre Petru I, ţarul Rusiei, şi despre vizita lui din 1717 în Franţa citisem câte ceva. Dar nu istoria în sine mă interesa, şi nici clişeul foarte la modă al «ciocnirii civilizaţiilor». Descoperisem că pot fi avocatul fiecărui personaj, toţi aveau dreptate în felul lor şi de toţi mă simţeam ataşat. În aşa măsură încât, nevrând să-i abandonez, m-am gândit la o continuare a piesei: să-i aduc pe francezi în Rusia. Relativul succes al lui Petru şi spectacolele făcute după el m-au luat pe nepregătite. Odată pus în scenă, am fost obligat să mă detaşez de piesă, s-o privesc cu ochii spectatorului şi nu ai autorului – iar efectul a fost foarte puternic. Continuarea ei mi se părea un fel de Rambo II sau Greu de ucis II, aşa că am renunţat s-o mai scriu. De atunci, Petru a rămas o insulă barocă, luxuriantă şi paradoxală, pierdută în mijlocul oceanului. Şi, pentru mine, un capăt de drum." (Vlad ZOGRAFI)

Despre Vlad Zografi

VLAD ZOGRAFI s‑a născut la Bucureşti în 1960. A studiat fizica la Universitatea din Bucureşti, iar în 1994 a obținut un doctorat în fizică atomică la Universitatea Paris XI, Orsay. A debutat în februarie 1990 în România literară, cu o povestire. A publicat proză (Genunchiul stâng sau genunchiul drept, 1993 şi Omul nou, 1994), apoi teatru: Isabela, dragostea mea (1996, Premiul Uniunii Scriitorilor), Oedip la Delphi (1997), Regele şi cadavrul (1998), Viitorul e maculatură (1999, Premiul Uniunii Scriitorilor), America şi acustica ( 2007, Premiul Uniunii Scriitorilor), Petru (2007, conținând variante revăzute ale unor piese publicate anterior), Toate minţile tale (2011). Petru a fost prima piesă de teatru românească pusă în scenă după 1989 la Teatrul Bulandra, iar spectacolul (regizat de Cătălina Buzoianu) a fost invitat la Bienala de la Bonn în 1998. În 2012 a publicat eseul Infinitul dinăuntru. Șase povestiri despre om, societate și istorie. În 2016 a publicat romanul Efectele secundare ale vieții (Premiul Observator Lyceum, 2017), apărut în limba cehă (traducere de Jiři Našinec, Editura Havran, Praga, 2019) și în limba sârbă (traducere de Ðura Miočinović, Editura Knjževna radionica Rašić, Belgrad, 2020). În 2018 a publicat romanul Șapte Octombrie.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Petru
  • An apariție: 2010
  • Ediție: I
  • ISBN: 978-973-50-2883-1-X
  • Colecție: Ebook
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Vlad Zografi

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact