Închide Close
Plenitudinea lumii si ordinea ei

Editura Humanitas

David Bohm, Plenitudinea lumii si ordinea ei

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă şi filozofie

Aceasta carte s-a nascut din provocarea adusa intelegerii umane de conflictul dintre extraordinara putere de predictie a mecanicii cuantice si insatisfactiile provocate inteligentei de diferitele ei interpretari. Bohm propune nu doar un alt inteles pentru datele oferite de o teorie speciala a fizicii, ci pur si simplu o alta ontologie decat cea atomist–newtoniana, pe care, din secolul al XVII–lea incoace, ne-am obisnuit sa o numim „adevarata“. In numele unei realitati holografice si nonseparabile, Bohm respinge disocierile binare curente, de tip parte / intreg, individ / societate, experienta / cunoastere, propunand in schimb forme nefragmentare de descriere, fluide si elastice, capabile sa exprime intuitia dominanta a acestei carti: aceea ca realitatea este un unic proces de curgere nefaramitata, o plenitudine dinamica bazata pe o ordine implicita atotcuprinzatoare, care se desfasoara si se infasoara continuu, potrivit miscarilor si transformarilor particulare. Aceasta prima traducere romaneasca din opera lui David Bohm poate convinge pe oricine de adancimea, calitatea si originalitatea unei gandiri neconventionale. traducere de H.-R Patapievici si Sorin Paraoanu
Despre David Bohm
David Joseph Bohm s-a nascut la 20 decembrie 1917, in Wilkes-Barre, Pennsylvania (S.U.A.). Dupa studii la California Institute of Technology (1939-1941), urmeaza prelegerile de mecanica cuantica ale lui Robert Oppenheimer si isi ia doctoratul in fizica la Berkeley, in California (1943). In 1946 devine asistent la Universitatea din Princeton. Redacteaza o expunere amanuntita a mecanicii cuantice (1951), care a trezit interesul lui Einstein si al lui Wolfgang Pauli. Dar, ca urmare a cruciadei senatorului McCarthy impotriva asa-numitelor activitati antiamericane, Bohm este suspendat din functie in acelasi an. Devine profesor la Universidade de Sao Paolo (Brazilia: 1951-1955), la Technion Maipa (Israel: 1955-1957), apoi este cercetator la Universitatea din Bristol (Anglia), pentru a se stabili definitiv ca profesor de fizica la Birkbeck College (Universitatea din Londra: din 1961). S-a stins din viata in 1992, la Londra. Activitatea sa a fost foarte intinsa, de la publicatii privind teoria plasmei cu electroni (cu extindere la metale si heliu lichid) fundamentele mecanicii cuantice, topologie si geometria spatiu-timpului, pana la lucrari propriu-zis filozofice. Alaturi de anumite contributii punctuale (de ex. efectul Bohm-Aharonov) numele sau ramane legat, in fizica, de renasterea, in 1952, a teoriilor cu variabile ascunse. Bohm a contribuit in mod decisiv la marele proces de clarificare intelectuala care a avut loc ca repere majore in istoria recenta : 1. paradoxul Einstein, Podolsky, Rosen (1935), 2. teorema lui Bell (1964) si 3. experientele privind nonseparabilitatea (1969; 1972 et seq.). Lui Bohm i se datoreaza cea mai interesanta si mai sustinuta tentativa contemporana de a reface nonierarhic unitatea distrusa dintre gandirea stiintifica si toate celelalte forme de cunoastere (religioasa, artistica, filozofica etc.). Lucrari: Quantum Theory (1951) Causality and Chance in Modern Physics (1957) Special Theory of Relativity (1965) Wholness and the Implicate Order (1980) The Ending of Time. Thirteen Dialogues between J. Krishnamurti and D. Bohm (1985) Science, Order and Creativity (impreuna cu F. David Peat), (1987) Changing Consciousness: Exploring the Hidden Source of the Social, Political and Environmental Crises Facing our World (A Dialogue of Words and Images), impreuna cu Mark Edwards (1991)
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Plenitudinea lumii si ordinea ei
 • An apariție: 1995
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 312
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0512-9
 • ISBN-10: 973-28-0512-9
 • Colecție: Ştiinţă şi filozofie
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: David Bohm

Noi apariții

Author Spotlight

Oliver Sacks

pagina autorului

OLIVER SACKS (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a născut la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact