Închide Close
Regele Carol I al Romaniei

Editura Humanitas

Paul Lindenberg, Regele Carol I al Romaniei

În colecția Istorie

Biografia lui Carol I degaja tot parfumul de epoca al unui text scris in urma cu un secol. Cartea lui Paul Lindenberg a aparut, pentru prima data, in limba germana, in anul 1906. Autorul, apropiat familiei regale si un fel de fiu spiritual al primului rege al romanilor, este in masura sa ne furnizeze despre viata regelui Carol amanunte care, si la un secol distanta, raman inedite. Aspecte din viata de familie, din copilaria si tineretea viitorului rege la curtea de la Sigmaringen, anii de scoala, calatoriile in Spania, Franta, Algeria ale viitorului monarh, toate acestea ne ofera o imagine foarte umana a personajului. Alaturi de el, descoperim figura viitoarei regine Elisabeta, poeta Carmen Sylva, protectoare a lui Mihai Eminescu. Fara sa neglijeze istoricul sau politicul, cartea este in plus una impregnata de relatia personala a autorului cu familia regala, putand fi caracterizata drept o biografie sentimentala.traducere de Ion Nastasia
Despre Paul Lindenberg

PAUL LINDENBERG, scriitor şi jurnalist german, s-a născut la 11 noiembrie 1859 în Berlin, unde s-a şi stins din viaţă la 31 decembrie 1943. Şi-a început cariera jurnalistică în 1879, ca redactor la publicaţia Neuer Görlitzer Anzeiger. Din 1882 până în 1894 a fost redactor la prestigioasa revistă berlineză Deutsche Rundschau, apoi a devenit scriitor şi publicist liber-profesionist. Cronicar asiduu al vieţii berlineze, a scris o serie de volume despre capitala Reichului, iar din 1882 până la izbucnirea Primul Război Mondial a publicat săptămânal cunoscutele „Berliner Stimmungsbilder“, foiletoane ce erau tipărite în şaizeci până la optzeci de gazete din Germania şi de peste hotare. După mai multe peregrinări prin Europa, în preajma anului 1900 a întreprins o călătorie în jurul lumii, ajungând până în Africa, America şi Asia. În 1905, Lindenberg a venit pentru prima oară în România, prilej cu care s-a documentat şi a strâns materiale pentru biografia regelui Carol I, publicată în 1906. În următorii zece ani, a revenit în România în repetate rânduri, revizuind şi actualizând textul biografiei în vederea unor noi ediţii. Ultima dintre acestea, mult lărgită, cuprinzând două volume şi adusă la nivelul anului 1914, avea să apară abia în 1923 – o amânare ce se explică prin declanşarea Marelui Război. Însă conflagraţia mondială i-a dat lui Lindenberg ocazia de a se face remarcat şi ca reporter de război: în august 1914, el a izbutit să transmită ştirea despre victoria germanilor la Tannenberg cu câteva ore înaintea conducerii supreme a armatei germane. Cunoscut ca autor mai ales pentru volumele sale despre Berlin şi pentru lucrările sale biografice şi istorice – printre altele, König Ferdinand von Bulgarien (Regele Ferdinand al Bulgariei) sau Das Buch der Kaiserin Auguste Viktoria (Cartea împărătesei Augusta Victoria) –, Paul Lindenberg a mai scris literatură de călătorie – Um die Erde in Wort und Bild (În jurul lumii, în cuvinte şi imagini) –, romane – Fritz Vogelsang. Abenteuer eines deutschen Schiffsjungen in Kiautschou (Fritz Vogelsang. Aventurile unui ucenic de matelot la Kiao-Tchou) – şi memorialistică – Es lohnte sich, gelebt zu haben. Erinnerungen (A meritat să vieţuiesc. Amintiri).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Regele Carol I al Romaniei
  • An apariție: 2003
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 280
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0384-8
  • ISBN-10: 973-50-0384-8
  • Colecție: Istorie
  • Autor: Paul Lindenberg

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact