Închide Close

Editura Humanitas

Eugen Negrici, Simulacrele normalității

În cele peste cinci decenii de critică și istorie literară, Eugen Negrici a adus contribuții esențiale la cercetarea literaturii noastre vechi, a literaturii române sub comunism și a ideologiilor literare. În fermecătoarele eseuri din Simulacrele normalității, criticul își propune, după cum mărturisește, să identifice „prejudecăţile literare, situările greşite, falsele concepte, clişeele, fenomenele ignorate, interpretările inerţiale, viziunile discutabile ale istoriilor noastre literare“. Fie că se oprește asupra poeziei boierilor stihuitori de la începutul secolului al XIX-lea, asupra avangardei literare ori asupra literaturii române în comunism sau imediat după, autorul ne cucerește prin impetuozitatea și forța sa argumentativă.

 

Despre Eugen Negrici

EUGEN NEGRICI (n. 1941, Râmnicu Vâlcea) este unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari români contemporani. A fost profesor și decan la Facultatea de Filologie a Universității din Craiova și profesor la Facultatea de Litere a Universității din București. Din 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor. Între 1964 și 2008 a publicat peste 300 de articole, studii, recenzii în principalele reviste culturale și literare. Printre cărțile publicate se numără: Antim: Logos și personalitate (1971; Premiul Asociației Scriitorilor din București), Narațiunea în cronicile lui Grigore Ureche și Miron Costin (1972), Expresivitatea involuntară (1977), Figura spiritului creator (1978; Premiul Uniunii Scriitorilor din România), Introducere în poezia contemporană (1985; Premiul Uniunii Scriitorilor din România), Poezia unei religii politice (1995), Literatura română sub comunism: Proza (2002; Premiul Asociației Scriitorilor din București, Premiul „Bacovia“ al revistei Ateneu), Literatura română sub comunism: Poezia (2004), Iluziile literaturii române (2008).

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact