Închide Close
Transilvania subiectiva

Editura Humanitas

Alina Mungiu-Pippidi, Transilvania subiectiva

Din categoriile istorie

În colecția Naţiuni/mentalităţi

Dupa secole de rivalitate, opresiune si conflict Transilvania nu a reusit sa devina o regiune etnic omogena, cum s-a intamplat cu alte regiuni europene cu trecut multietnic. In continuare doua popoare sunt fortate sa imparta acelasi stat. Nicaieri in lume acest lucru nu este usor si nu se realizeaza fara efort, negocieri indelungate si frustrari reciproce. Romanii accepta greu ideea ca maghiarii nu s-au romanizat dupa 80 de ani de cand traiesc in cadrul statului roman si nu se vor romaniza probabil niciodata. Maghiarii, la randul lor, nu se pot impaca in intregime cu ideea ca sunt condusi de catre romani, in cadrul unei culturi politice si al unor institutii politice emanand dintr-o cultura care nu este a lor, ceea ce ii face sa se simta marginalizati si deposedati chiar daca drepturile lor individuale sunt respectate. Conflictul insa, ca si dragostea, nu se fondeaza pe aprecieri obiective. Transilvania subiectiva este cea vazuta de locuitorii ei, in care isi gasesc loc deopotriva spaimele si mandria, amintirile rele si sperantele bune. Volumul de fata ne ghideaza prin aceasta lume imaginata cu busola unei teorii psiho–sociologice a nationalismului si a comparativismului politic.
Despre Alina Mungiu-Pippidi
Nascuta in 1964 la Iasi. Studii de medicina la Institutul de Medicina si Farmacie din Iasi (1982–1988). Doctorat in psihologie sociala la Universitatea „Al. I. Cuza“ din lasi (1993–1995). Practica psihiatria intre 1988 si 1990. Debut cu proza in Cronica, in 1982. Din 1984, cronicar de carte straina la Opinia studenteasca. In 1988, premiul „Amfiteatru“ pentru critica literara. Din 1990, comentator politic pentru revista 22. In 1992–1993 colaborator permanent al publicatiilor Europa domani si Le Monde. Editorialist si redactor-sef la Opinia studenteasca (decembrie 1989–iulie 1992), apoi la Expres (incepand cu martie 1993). Premiul Societatii Timisoara pentru cel mai bun comentator politic in 1994. Debut in volum cu teatru in 1992, in volumul colectiv Avanscena, editat de Teatrul azi. Premiul UNITER pentru cea mai buna piesa a anului 1992 cu Evanghelistii, publicata de editura Unitext in 1993. Antologie de eseuri de psihologie politica si literara publicata la Editura Staff in 1994 sub titlul Romania, mod de folosire. Studiu despre perioada postcomunista din Romania sub titlul Romanii dupa '89 (Humanitas, 1995). Membru in Comitetul Director al Asociatiei Jurnalistilor Romani, al Asociatiei de Stiinte Politice si al Societatii Academice Romane. In anul universitar 1994–1995, gratie Fundatiei Fulbright, cercetator la Departamentul de Stiinte Politice al Universitatii Harvard.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Transilvania subiectiva
 • An apariție: 1999
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 256
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0020-2
 • ISBN-10: 973-50-0020-2
 • Colecție: Naţiuni/mentalităţi
 • Domeniu: istorie
 • Autor: Alina Mungiu-Pippidi

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact