Închide Close

Editura Humanitas

Elizabeth Gilbert, Şi am spus da. O poveste de iubire

continuarea bestsellerului Mănâncă, roagă-te, iubeşte

La începutul lui 2010 a apărut în SUA, într-un prim tiraj de un milion de exemplare, Committed, mult așteptata continuare a cărții care a făcut-o celebră pe Elizabeth Gilbert, Mănâncă, roagă-te, iubește. A devenit imediat Numărul 1 pe lista de bestselleruri nonfiction a publicației New York Times. În februarie 2011 a apărut în ediție broșată. Între timp, Committed a fost tradusă, sub diverse titluri, în numeroase limbi și figurează pe listele de bestselleruri din multe țări.

Mănâncă, roagă-te, iubește... și mai departe? Elizabeth Gilbert s-a căsătorit cu iubitul ei brazilian, întâlnit în Bali. De fapt, Liz și Felipe, traumatizați amândoi de divorțurile prin care trecuseră, își juraseră să nu se căsătorească niciodată. Au fost obligați s-o facă - au fost aproape condamnați la căsnicie de autoritățile americane de frontieră - doar pentru a putea rămâne împreună pe teritoriul Statelor Unite. La ceremonia de nuntă în cerc restrâns care s-a petrecut într-un orășel liniștit din New Jersey, Liz a spus da. A spus-o din toată inima. Dar pentru asta a trebuit să-și învingă, încetul cu încetul, enorma reticență față de căsătorie. Și a făcut-o în stilul ei: timp de aproape un an, călătorind cu Felipe prin Asia de sud-est, s-a documentat asupra căsătoriei. A încercat prin orice mijloace - lecturi, discuţii cu tot felul de oameni, apel la experiența familiei proprii - să se împace cu bătrâna instituție înainte de a-i trece încă o dată pragul.

Iar pe drum a descoperit o seamă de fapte interesante despre căsnicie, pe care le împărtăşeşte cititorilor cu hazul, inteligenţa şi compasiunea ei caracteristice. Dincolo de aceste „inserţii socio-istorice", cum le numeşte autoarea, noul memoir al lui Elizabeth Gilbert este o celebrare a iubirii, cu toate consecinţele şi complexitatea pe care dragostea adevărată, în lumea adevărată, le atrage după sine întotdeauna.

Autoarea a formulat cu simplitate, într-un interviu, concluzia noului ei volum: „Căsătoria e o stranie combinație de vis și realitate, iar noi, cuplurile, ne petrecem viața încercând să negociem granița dintre cele două. Am să spun asta, pentru ca este, cred, cea mai importantă informație din toată cartea: căsătoria nu e un joc pentru oameni tineri.“

Despre Elizabeth Gilbert

ELIZABETH GILBERT (n. 1969 în Waterbury, Connecticut; studii de științe politice la New York University) a devenit celebră odată cu apariția volumului autobiografic Mănâncă, roagă-te, iubește (2006), megabestseller internațional (peste 15 milioane de exemplare vândute în toată lumea, tradusă în 46 de limbii), apărut în românește la Humanitas în 2008 și ecranizat în 2010, cu Julia Roberts și Javier Bardem în rolurile principale. Volumul de povestiri Pelerinii (1997; Premiul Pushcart și nominalizare pentru Pen/Hemingway Award în 1998), apărut și el în românește (Humanitas, 2010), reprezintă debutul ei literar. Au urmat romanul Stern Men (2000; Războiul homarilor, Humanitas, 2011), volumul non-fiction Ultimul bărbat american (2002; Humanitas, 2009), finalist în competiția pentru două premii importante – National Book Award și National Book Critics Award –, volumul autobiografic deja menționat și continuarea lui, Și am spus da, cu titlul original Committed. A Skeptic Makes Peace wițh Marriage, devenită curând bestseller în Statele Unite. A publicat două romane, Războiul homarilor și Semnătura tuturor lucrurilor, nominalizate la Baileys Women’s Prize for Fiction și finaliste la Wellcome Book Prize. A fost colaboratoare la diverse publicații, printre care ediția americană a revistei GQ, articolele ei primind două nominalizări pentru National Magazine Award. Un articol din 1997, „The Muse of the Coyote Ugly Saloon“, bazat pe experiența autoarei ca angajată într-un bar newyorkez, a stat la baza filmului Coyote Ugly. În 2008, revista Time a inclus-o în topul celor mai influenți 100 de oameni din lume. În prezent, trăiește în New Jersey. | www.elizabethgilbert.com

Fotografia autoarei © Deborah Lopez

Recenzii

„Povestirea aceasta e fundamental jurnalistică, scrisă de o jurnalistă extrem de competentă. Nu are pretenţia de a fi mai mult de atât. E o naraţiune încântătoare care se sfârşeşte, à la Shakespeare, cu o nuntă veselă. Ce să nu-ţi placă aici?" (Washington Post)

Committed e un tribut adus puterii căsătoriei şi o evaluare onestă a ei. Oricine are de gând să ia o asemenea decizie emoţională, cu însemnătate juridică, ar face bine să caute cartea." (Vanity Fair)

„Elizabeth Gilbert rămâne povestitoarea plină de duh din Mănâncă, roagă-te, iubeşte." (Publishers Weekly)

Trivia

Mireasa a purtat puloverul ei roşu preferat şi a avut un buchet de lalele galbene, ca cel de pe coperta ediţiei Humanitas.

Committed este tradusă, sub diverse titluri, în numeroase limbi: franceză: Mes Alliances. Histoires d'amour et de mariage, germană: Das Ja-Wort: Wie ich meinen Frieden mit der Ehe machte, italiană: Giuro che non mi sposo, spaniolă: Comprometida. Una historia de amor, rusă: Zakonnîi brak, polonă, bulgară, suedeză... probabil în tot atâtea ca Mănâncă, roagă-te, iubeşte.

Reacţiile publicului la Committed au variat de la entuziasm la dezamăgire, aşa cum o arată cele peste 200 de postări ale cititorilor de pe amazon.com (unde reacţia pozitivă o depăşeşte totuşi pe cea negativă, vezi comentariile cu 4 şi 5 stele). Cineva de pe la mijlocul spectrului spunea, foarte judicios, că dacă Mănâncă, roagă-te, iubeşte a dus la un film artistic, Şi am spus da ar putea sta la baza unui excelent documentar. La capătul lui (şi al cărţii) vei cădea pe gânduri şi e posibil să ajungi la concluzia că nu eşti făcut(ă) pentru căsătorie.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Şi am spus da. O poveste de iubire
 • Subtitlu: continuarea bestsellerului Mănâncă, roagă-te, iubeşte
 • An apariție: 2011
 • Ediție: I
 • Pagini: 304
 • ISBN: 978-973-50-2901-2
 • Preț: 32 lei
 • Colecție: Seria de autor Elizabeth Gilbert
 • Domeniu: memorialistică & diaristică
 • Autor: Elizabeth Gilbert
 • Traducere: Alexandra Baciu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact