Închide Close

Editura Humanitas

Corina Negrea, Martin S. Martin, Cu mâna pe inimă

Corina Negrea în dialog cu Martin S. Martin

Din categoriile convorbiri

În colecția Portrete în dialog

Martin S. Martin este autorul volumului America povestită unui prieten din România, apărut la Humanitas în 2012.

Toate cărţile din seria „Portrete în dialog“ reprezintă un exerciţiu de recapitulare a unei vieţi, o încercare a memoriei de a găsi, în neprevăzutul evenimentelor, coerenţa unui destin. Sub forma unui dialog destins, doi oameni stau de vorbă: unul întreabă, provoacă, scormoneşte în viaţa celuilalt; celălalt, invitatul şi eroul cărţii, răspunde întorcându-se către sine, dar termină prin a-şi aduce viaţa la lumină în beneficiul cititorilor. Căci, aflând povestea unui destin individual şi confruntându-ne cu el, noi suntem cei câştigaţi.

Cei doi care s-au prins aici în dialog sunt un jurnalist de ştiinţă, Corina Negrea, realizatoarea emisiunii Născut în România de la Radio România Cultural, şi Martin S. Martin, eroul poveştii, chirurg şi cardiolog celebru, emigrat în Statele Unite în 1985.

„Martin plecase din România în anii ‘80. Cine-i va citi povestea vieţii de până la 45 de ani va descoperi încă o dată harul pe care-l au românii de a-i împinge pe cei mai valoroşi dintre ei să-şi ia lumea-n cap. Însă, aici, important este altceva. Ajuns în America după câteva decenii trăite în comunism, Martin avea deja acea acuitate a privirii pe care, pentru înţelegerea bunătăţii unei lumi, nu ţi-o dă decât experienţa prealabilă a răului. Doar cineva care a trăit într-o ţară neliberă e apt să măsoare întinderea şi binefacerile libertăţii. Sau, oricum, să le aprecieze mai bine decât cei care, avându-le şi nepierzându-le niciodată, sunt predispuşi să le ignore.“ (Gabriel LIICEANU)

„Am trăit în două ţări, am avut două nume şi am practicat două profesii medicale. Vieţile mele, despărţite de timp şi distanţe, sunt unite prin multiple cârlige de amintiri, situaţii, imagini, bolnavi şi prieteni. Datorez foarte mult celor două vieţi ale mele. Le iubesc deopotrivă.“ (Martin S. MARTIN)

  „SUA-România. Tur-retur“ (interviu, LaPunkt.ro, aprilie 2015)

Despre Corina Negrea

CORINA NEGREA (n. 1968, Bucureşti) a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică la Universitatea din Bucureşti. Din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experienţă de aproape douăzeci de ani în jurnalismul de ştiinţă. A realizat mii de interviuri cu cercetători români şi străini, precum şi – din 1994 până în prezent – mii de emisiuni de ştiinţă, printre care Planeta radio. Autostrada informaţională, Planeta radio. Lumea în care vom trăi şi, mai nou, Planeta radio. Bruxelles connection, Cafeneaua de ştiinţă, Născut în România, dar şi ediţii speciale dedicate premiilor şi laureaţilor Nobel ai fiecărui an. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămâna Nobel". A fost bursieră a câteva dintre cele mai prestigioase instituţii, uni versităţi şi programe de pregătire dedicate jurnaliştilor de ştiinţă din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.

Despre Martin S. Martin

MARTIN S. MARTIN (numele oficial, începând din 1990, al lui Martin Ştefan Constantinescu) s-a născut la 28 septembrie 1942 la Bucureşti. A fost unul dintre cei mai talentaţi chirurgi pe care i-a avut Clinica de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Fundeni. A făcut parte din seria chirurgilor de aur ai acestui spital, compusă din Dan Setlacec, Eugen Proca, Mihai Stăncescu, Ion Socoteanu, Gheorghe Olănescu, Ludovic Ionescu, Mihnea Ionescu etc. În ciuda valorii sale, recunoscută deopotrivă de colegi şi de pacienţi, Martin a fost exclus din învăţământul universitar. Acest abuz, umilinţa cotidiană a vieţii din România, insatisfacţiile materiale şi spirituale l-au determinat să părăsească definitiv ţara în vara lui 1985. A plecat la un congres medical la Atena, unde a cerut azil politic. După câteva luni a ajuns în Statele Unite, unde s-a specializat în cardiologie şi a practicat timp de nouăsprezece ani cardiologia intervenţională în Chattanooga, Tennessee. Alături de dr Dora Petrilă, a semnat cartea Spitalul Fundeni. Istorie şi destine (Humanitas, 2004). Este, de asemenea, autorul cărţii America povestită unui prieten din România (Humanitas, 2012) şi a tradus, în colaborare, volumul autobiografic al dr Marius Barnard (semnat împreună cu Simon Norval) Momente-cheie dintr-o viaţă în slujba binelui. Amintirile unui chirurg legendar (Humanitas, 2013).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cu mâna pe inimă
  • Subtitlu: Corina Negrea în dialog cu Martin S. Martin
  • An apariție: 2014
  • Ediție: I
  • Pagini: 240
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4679-8
  • Colecție: Portrete în dialog
  • Domeniu: convorbiri
  • Autor: Corina Negrea, Martin S. Martin

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact