Închide Close
Absurdistan

Editura Humanitas Fiction

Gary Shteyngart, Absurdistan

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Roman tradus in peste douazeci de tari si nominalizat de New York Times Book Review printre primele zece romane americane ale anului 2006Misa Borisovici Vainberg are 30 de ani si 150 de kilograme. Dar cea mai im-portanta cifra din viata lui este 1 238, locul ocupat de tatal sau, Boris, in topul bogatasilor rusi. Nu-i de mirare ca orasul de pe Neva, cu toate bogatiile sale, este la picioarele lui. Insa Misa ar schimba bucuros Sankt Petersburgul pe New York. Acolo si-a facut studiile, acolo a intalnit-o pe femeia vietii lui, Rouenna, o latina portoricana supra-ponderala si cu gura sloboda. Viza pentru Statele Unite ramane insa un miraj, pentru ca Boris Vainberg isi rezolva problemele in afaceri foarte simplu: eliminand, la propriu, concurenta. Ultimul rival in afaceri a fost din Oklahoma, asa ca Misa este persona non grata pentru Unchiul Sam. Ca sa fie primit din nou pe teritoriul american, evreul rus Misa va cumpara o cetatenie belgiana, pe care o va obtine (logic, nu?) in Absurdistan, pe tarmul Marii Caspice. Numai ca in micuta si pasnica republica, plina de texani care cauta petrol, intre cele doua grupuri etnice majoritare izbucneste razboiul civil, liderii unei tabere ii propun sa fie ministru, iar o trupesa si cosmopolita frumusete locala il atrage in bratele ei. Va renunta Misa la visul sau american?

Despre Gary Shteyngart

Gary Shteyngart s-a nascut in 1972, la Leningrad, iar primii sapte ani de viata si i-a petrecut intr-un apartament cu vedere spre o statuie monumentala a lui Lenin. In 1979 parintii sai (tatal -- inginer la o fabrica de aparate foto, mama -- pianista) hotarasc sa emigreze in Statele Unite, profitand de relaxarea politicii sovietice fata de cetatenii evrei. Familia Shteyngart se instaleaza la New York, intr-un apartament fara televizor, fapt care ii permite lui Gary, dupa cum singur recunoaste mai tar-ziu, sa descopere marea literatura rusa. Urmeaza cursurile Oberlin College din Ohio, unde obtine o diploma in studii politice, apoi se inscrie la Hunter College, New York, unde absolva cursuri de creative writing. Debuteaza in 2003 cu The Russian Debutante Handbook, un roman satiric despre viata unui emigrant care penduleaza intre suburbiile newyorkeze si mafia rusa. Cartea este intampinata cu entuziasm de critica si de public si este distinsa cu Stephen Crane Award for First Fiction si National Jewish Book Award for Fiction. Anul 2006 confirma talentul lui Gary Shteyngart. Scriitorul publica Absurdistan, roman care va fi nominalizat de New York Times Book Review printre cele mai bune zece carti ale anului. In 2007, prestigioasa revista Granta il include pe Shteyngart pe lista celor mai buni tineri prozatori americani, alaturi de alti douazeci de scriitori, printre care Nicole Krauss si Jonathan Safran Foer. In prezent Gary Shteyngart traieste in New York si preda creative writing la Columbia University si Princeton.

Recenzii

"Un imens hohot de ris pluteste deasupra lumii din Absurdistan, indiferent ca evenimentele sunt rizibile ori grave: jovialitatea tonului imbraca - pe alocuri - inselator subiecte dure, iar caricatura si fabula amintesc de arta literara a unor Rabelais ori Swift..." ("Sub zodia lui Gargantua", recenzie de Luminita Corneanu, Dilemateca, ianuarie 2009)

"Gary Shteyngart este unul dintre cei mai talentati si indrazneti scriitori ai generatiei sale. Pe langa ce imagineaza el in Absurdistan, filmele lui Michael Moore sunt joaca de copii. Micutul stat caspic Absurdistan nu exista, fireste, dar cu siguranta politicienii verosi si directorii lacomi ai multinationalelor viseaza in taina la asa ceva." (The New York Observer)

"Privirea atenta a lui Shteyngart inregistreaza toate ororile comice ale lumii noastre." (Kirkus Reviews)

"In comparatie cu majoritatea scriitorilor tineri, Shteyngart este un urias: are ochii mai ageri, indrazneste sa se avante mai departe si izbandeste spectaculos." (The New York Times)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Absurdistan
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 398
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-257-8
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Gary Shteyngart
 • Traducere: Roxana Patras

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

16 noiembrie 2022, Editura Humanitas Fiction

Lansarea romanului Cetatea cucului din nori de Anthony Doerr

9 noiembrie 2022, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Trișorii din Harlem de Colson Whitehead

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact