Închide Close
Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar

Editura Humanitas Fiction

Naghib Mahfuz, Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Naghib Mahfuz a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1988

Dragoste si moarte in Valea Regilor. Intrigi care fac si desfac imperii. Un tanar calatoreste pe firul istoriei pentru a afla povestea, scrisa cu lacrimi si sange, a lui Akhenaton, faraonul nebun, si a sotiei sale, preafrumoasa Nefertiti, fecioara cu trup de curtezana care a inflacarat imaginatia barbatilor din vechime.

Despre Naghib Mahfuz

Naghib Mahfuz s-a nascut pe 11 decembrie 1911 in vechiul cartier Gamaliya din Cairo, intr-o familie musulmana. In 1934 isi ia licenta in filozofie la Universitatea Regele Fuad din Cairo. Intre 1934 si 1971 ocupa diferite functii publice si desfasoara o ampla activitate publicistica. Vasta sa opera cuprinde trei tipuri de romane si povestiri: cele dedicate Egiptului antic, cele cu tematica sociala, legate de formarea Egiptului modern, si cele filozofice. Primul sau roman, Jocul destinului, apare in 1939. Pana la Revolutia Egipteana din 1952, publica inca zece romane, printre care Rhadopis din Nubia (1943) si Aleea Midaq (1947). In 1956 si 1957 ii apare Trilogia din Cairo, care il consacra drept cel mai mare scriitor al literaturii egiptene moderne. In 1959 publica Paradisul copiilor, o parabola ce are ca subiect vietile lui Isus si Mahomed, care a fost interzisa in Egipt. De altfel, toate scrierile sale de dupa 1950 - printre care se numara O mie si una de nopti si zile (1982) si Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar (1985) - au accente satirice, adesea alegoriile si simbolurile ascunzand judecati politice. Naghib Mahfuz a scris peste treizeci si cinci de romane, cateva sute de nuvele, precum si douazeci si cinci de scenarii de film. In anul 1988 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru literatura. A murit pe 10 august 2006, la Cairo. In colectia "Raftul Denisei" au aparut Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar si O mie si una de nopti si zile.

Recenzii

"Akhenaton este un roman fabulos despre Egiptul antic si totodata o privire sfredelitoare proiectata asupra lumii de azi." (Los Angeles Times Book Review)

"O poveste emotionanta si tulburatoare, care dezleaga si sporeste deopotriva tainele unei lumi impovarate de patimi." (The New York Times Book Review)

"Bogatia de imagini, sunete, culori si arome nebanuite care razbate pana la noi din paginile romanului continua sa ne incante mult timp dupa ce am inchis cartea." (The Washington Post)

"Mahfuz este un Charles Dickens arab, istorisind povesti fascinante in penumbra unei cafenele din Cairo." (Newsweek)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar
 • An apariție: 2006
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 198
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-1459-9
 • ISBN-10: 973-50-1459-9
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Naghib Mahfuz
 • Traducere: Mihai Patru

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact