Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Jasper Fforde, Cazul Jane Eyre

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

O carte tradusă în peste 20 de limbi, un bestseller internaţional

Dacă v-aţi dorit vreodată să intraţi în cărţi şi să vă întâlniţi cu personajele favorite, Cazul Jane Eyre, primul roman dintr-o serie de mare succes în Marea Britanie, America şi multe ţări din Europa vă va împlini visul. Thursday este o eroină sensibilă, deşteaptă şi cultă, care poate să pătrundă în lumea ficţiunii literare şi să-şi pună în valoare talentul detectivistic. Într-o lume fantastică din 1985, unde păsările dodo au fost reînviate prin secvenţiere genetică şi sunt animale de companie, războiul din Crimeea nu s-a terminat, Anglia este un stat aproape militarizat, unde suprarealiştii duc lupte de stradă cu renascentiştii, iar beletristica este o obsesie planetară, detectivul literar Thursday Next e nevoită să plece în urmărirea unuia dintre cei mai căutaţi criminali, Acheron Hades, care răpeşte personaje din cărţi.

 Jasper Fforde: „Industria timpului e extrem de lipsită de sare şi piper" (interviu, Evenimentul zilei, 3 martie 2011)

  Dan C. Mihăilescu prezintă Cazul Jane Eyre (ProTV, „Omul care aduce cartea“, aprilie 2011)

  Rodica Grigore, „Aventurile lui Jane Eyre în ţara minunilor literaturii postmoderne“ (Cultura, august 2011)

Despre Jasper Fforde

JASPER FFORDE s-a născut în 1961 în Londra. Şi-a început cariera la optsprezece ani, ocupând mai multe posturi în producţia de filme. Romanul lui de debut, Cazul Jane Eyre, a devenit un bestseller imediat după publicare, fiind apreciat şi de public, şi de critici, datorită formulei originale ce îmbină elementele de fantasy și science fiction cu cele de thriller literar, dar și datorită personajului principal, Thursday Next, care a devenit imediat idolul cititorilor. Pentru cel de-al treilea roman din seria Thursday Next, autorul a primit Premiul Wodehouse (pentru literatură comică). Seria conţine, până în prezent șapte romane: Cazul Jane Eyre (The Eyre Affair, 2001), Lost in a Good Book (2002), The Well of Lost Plots (2003), Something Rotten (2004), First Among Sequels (2007) și One of Our Thursdays is Missing (2011). Jasper Fforde a fost comparat cu Lewis Carroll, Monty Python, Douglas Adams sau Ian Flaming. Altă serie de romane care-i poartă semnătura, Nursery Crimes, dintre care două au fost deja publicate, The Big Over Easy (2005) și The Fourth Bear (2006), satirizează romanele poliţiste. Cel de-al treilea volum al seriei, The Last Great Tortoise Race, urmează să fie publicat în 2012. Jasper Fforde e cunoscut și pentru alte două serii ficționale, Shades of Grey (din ea a apărut primul roman, Shades of Grey 1: The Road to High Saffron, în 2010) și Dragonslayer (o trilogie din care a fost lansat, tot în 2010, primul volum, The Last Dragonslayer). Site-ul autorului (www.jasperfforde.com) este de asemenea unul inedit, interactiv, cuprinzând concursuri pentru cititori, chei suplimentare ale unor enigme din cărți, un forum de discuții dedicat fanilor autorului.

foto © Mari Fforde

Recenzii

„Un roman formidabil ce amintește de Douglas Adams, Lewis Carroll, dar și de Portocala mecanică a lui Anthony Burgess sau de 1984 al lui George Orwell.“ (Time Out)

„Un roman fascinant de Jasper Fforde, care se citește ca o poveste de Jules Verne spusă de Lewis Carroll. Cititorul va uita de legile spațiului, timpului și realității și se va bucura de o aventură extraordinară.“ (Sunday Telegraph)

„Cititorul trebuie să ia această carte incredibilă, să se refugieze într-un colț liniștit și să se abandoneze vocii lui Thursday Next, o povestitoare cu o imaginație debordantă, inepuizabilă.“ (Washington Post)

„Un joc tonic, plin de imprevizibil și de umor, pentru toți iubitorii de literatură.“ (Associated Press)

„Cazul Jane Eyre are suprarealismul și caracterul satiric al cărților lui Douglas Adams, dar și jocurile de cuvinte pline de tâlc și umor ale lui Lewis Carroll. Ceea ce face însă din cartea lui Fforde una cu totul specială este personajul său principal, fermecătoarea Thursday Next. Avem de-a face cu un roman plin de mister, care îmbină satira socială, călătoria în timp, elemente de fantasy și science fiction, având în prim-plan o inedită poveste de iubire.“ (School Library Journal)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Cazul Jane Eyre
 • An apariție: 2011
 • Ediție: I
 • Pagini: 336
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-391-9
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Jasper Fforde
 • Traducere: Carmen Toader

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact