Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Colm Tóibín, Magicianul

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

BESTSELLER GAUDEAMUS 2022

 

Traducere și note de Mihnea Gafița

 

Rathbones Folio Prize 2022 • Cea mai bună carte a anului 2021 în Washington Post, Vogue, Wall Street Journal, Bloomberg Businessweek și la NPR • New York Times Notable Book, Critic’s Top Pick, Top 10 Books of Historical Fiction, Top 10 Sunday Times Bestseller • Roman în curs de apariție în peste 20 de țări.

 

O existență care începe aparent banal: un oraș hanseatic, o mamă fără teama convențiilor sociale, un tată rigid, o rivalitate supărătoare cu fratele mai mare. Și totuși, dintr-o istorie familială ce nu pare să favorizeze apariția unui scriitor important, își trag seva o operă literară majoră și forța inepuizabilă de a supraviețui tragediilor politice din prima jumătate a secolului XX. Magicianul are tensiunea și vastitatea romanului canonic și îi oferă cititorului șansa să trăiască o viață excepțională din interior, aceea a unui scriitor care a adunat elogii și a unui om care nu și-a depășit, până la sfârșit, contradicțiile – Thomas Mann.

Despre Colm Tóibín

Născut pe 30 mai 1955 la Enniscorthy, în comitatul Wexford, COLM TÓIBÍN este un romancier, poet, dramaturg, jurnalist și critic literar irlandez ale cărui cărți sunt traduse în peste 30 de limbi. A studiat la University College Dublin, iar între 1975 și 1978 a trăit la Barcelona. Este autorul a zece romane; primul, The South (1990), inspirat de experiența spaniolă, a fost distins cu Irish Times Literature Award. Următoarele au revelat un mare scriitor european, fiindu-le acordate numeroase premii: The Heather Blazing (1992) a câștigat Encore Award, The Story of the Night (1996) a primit Ferro-Grumley Award, The Blackwater Lightship (1999) s-a aflat pe lista scurtă a Man Booker Prize, The Master (2004) a fost distins cu IMPAC Prize, Los Angeles Times Novel of the Year Award, Prix du Meilleur Livre Étranger și s-a aflat de asemenea pe lista scurtă a Man Booker Prize, Brooklyn (2009) a câștigat Costa Novel Award, The Testament of Mary (2012) a figurat pe lista scurtă la Premiul Booker, Nora Webster (2014) a primit Hawthornden Prize, urmat de House of Names (2017). Cel mai recent roman al său, Magicianul (The Magician, 2021; Humanitas Fiction, 2022), pentru care s-a documentat 15 ani, a primit Rathbones Folio Prize, fiind finalist la Prix Femina Étranger. Tóibín a semnat și numeroase volume de proză scurtă, eseuri, critică literară, publică regulat în mari periodice culturale și este deseori visiting professor în mari universități ale lumii. În anul 2021 i s-a decernat David Cohen Prize for Literature, pentru întreaga sa activitate literară. Actualmente este profesor la Columbia University și cancelar al Liverpool University. O parte din însemnările sale personale și arhiva sa de lucru se află în custodia Bibliotecii Naționale a Irlandei.

 

Fotografia autorului © Larry D. Moore

Recenzii

Magicianul este o operă ce degajă o imensă afinitate imaginativă, o carte de-a dreptul palpitantă. E nevoie de un scriitor de calibrul lui Colm Tóibín pentru a înțelege cum detaliile aparent lipsite de importanță ale vieții pot fi metamorfozate și transformate în artă.“— Jay Parini

 

„Marele scriitor irlandez Colm Tóibín ne oferă un superb roman biografic, omagiu nuanțat adus modernistului absolut care este autorul Morții la Veneția.“ — Le Monde

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Magicianul
 • An apariție: 2022
 • Ediție: I
 • Pagini: 504
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-097-146-7
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Colm Tóibín
 • Traducere şi note: Mihnea Gafița

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact