Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Paco Ignacio Taibo II, Subcomandante Marcos, Mortii incomozi

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Mortii incomozi a fost distins cu Premiul marelui public la editia din 2009 a Salonului de Carte de la Paris, care a avut ca tema centrala literatura mexicana.

„Adevaratii cunoscatori de literatura vor da din cap si vor zambi complice in fata acestui extraordinar melanj de trama politista si metafictiune.“ (Publishers Weekly)

Mortii incomozi este cartea a doua personaje: Elías Contreras si Héctor Belascoarán Shayne. Unul este un hatru comisar de investigatii zapatist, limbut si aparent naiv, in timp ce detectivul de la oras se dovedeste un detectiv à l'anglaise autoironic, mare amator de carnaciori spanioli, tigari Delicados cu filtru si bauturi racoritoare. Motivul investigatiei lor, la inceput paralele, apoi convergente, este ipoteza „revenirii din morti“ a unui detinut politc, despre care se credea ca a fost asasinat la iesirea din inchisoare. Acesta lasa mesaje pe robotul telefonic al prietenilor, alertandu-i si dezvaluind o fantezista teorie a conspiratiei universale (sa fie oare Bin Laden un vanzator de tacos ale carui comunicate sunt filmate in studiouri XXX din California?) ce se impleteste insa cu orori reale din istoria Mexicului - „razboiul murdar“, masacrele ordonate de putere, secatuirea unei tari care pare inca sa mai functioneze dupa modelul colonial. Dincolo de trama politista povestita cu inepuizabile resurse comice intrezarim astfel o lectie de istorie trecuta sub tacere de toate manualele oficiale.

Despre Paco Ignacio Taibo II

Paco Ignacio Taibo II s-a nascut in Spania, in 1949, dar familia lui a emigrat in Mexic in 1958, din cauza regimului franchist. Este istoric, jurnalist, activist social si, nu in ultiumul rand, romancier de mare succes, publicat in peste douazeci de tari. A castigat de trei ori Premiul International Dashiell Hammett pentru cel mai bun roman politist de limba spaniola, cu La vida misma (1987), Cuatro manos (1991), care a primit si Premiul Latinoamerican pentru roman politist si de spionaj, si La bicicleta de Leonardo (1994).

Despre Subcomandante Marcos

Despre Subcomandante Marcos stim doar ca este purtatorul de cuvant al EZLN (Armata Zapatista de Eliberare Nationala) din Mexic si autorul a peste 20 de carti (culegeri de eseuri, carti pentru copii, opere de fictiune. Nimeni nu ii cunoaste identitatea si nici chipul. Pipa si cagula lui sunt insa celebre. La fel si cuvintele sale. Desi nu are dovezi, guvernul mexican presupune ca Marcos este Rafael Sebastián Guillén Vicente, absolvent de filozofie al Universitatii Nationale Autonome din Mexic.

Recenzii

„Colaborarea dintre cei doi autori, care speram sa continue, are drept rezultat o carte emotionanta si spectaculos de complexa, mai buna decat tot ce au scris Marcos si Taibo pana acum.“ (The Guardian)

„Marcos scrie ca un Dashiell Hammett scolit de fratii Marx; in schimb, stilul lui Taibo are o eleganta clasica a vechiului continent.“ (Library Journal)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Mortii incomozi
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 232
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-299-8
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Paco Ignacio Taibo II, Subcomandante Marcos

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact