Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Jeanette Winterson, Portocalele nu sunt singurele fructe

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere de Vali Florescu

Romanele lui Jeanette Winterson sunt traduse in peste treizeci de tari. Portocalele nu sunt singurele fructe a fost distins cu Whitbread First Novel Award.Jeanette, orfana sensibila, inteligenta si rebela, este adoptata de o familie de evanghelisti din nordul industrializat si mohorat al Marii Britanii. Copilaria ei devine un amestec suprarealist de predici, catehism, zornait de tamburina in orchestra bisericii si adaptare tarzie la rigorile sistemului educativ. Insa, pe masura ce Jeanette se apropie de adolescenta, cariera de misionar pentru care o pregateau parintii incepe sa sa-si piarda aura, tanara isi descopera o sexualitate deloc ortodoxa, iar linistea familiei se destrama. Jeanette va trebui sa aleaga intre adevarul Bibliei si adevarul din sufletul ei, iar hotararea curajoasa pe care o va lua este inceputul unui drum original si sinuos intre jaloanele unui destin atipic.

Despre Jeanette Winterson

Născută în 1959, la Manchester, JEANETTE WINTERSON este crescută de o familie de evangheliști penticostali, în orășelul Accrington din Lancashire. La 15 ani, adolescenta, pe care părinții o destinaseră unei cariere de misionariat în Africa, își părăsește căminul. Pentru a-și putea continua studiile, lucrează ca vânzătoare de înghețată, îngrijitoare într-un ospiciu, asistentă a unui antreprenor de pompe funebre. Este admisă la Colegiul St Catherine din Oxford, unde absolvă cursurile de literatură engleză. Stabilită la Londra, publică în 1985 prima carte, cu o pronunțată tentă autobiografică, Portocalele nu sunt singurele fructe (Oranges Are Not the Only Fruit; Humanitas Fiction, 2008), care îi aduce Whitbread First Novel Award. Romanul Pasiunea (The Passion; Humanitas, 2006) este distins în 1987 cu John Llewelyn Rhys Memorial Prize, iar Sexul cireșilor (Sexing the Cherry, 1989; Humanitas Fiction, 2009), cu E.M. Forster Award. Următoarele romane – printre care Scris pe trup (Written on the Body, 1992; Humanitas Fiction, 2008, 2017), The PowerBook (2000), Lighthousekeeping (2004), aflat în 2005 pe lista scurtă la Commonwealth Writers’ Prize, Stone Gods (2007), O paranteză în timp (The Gap of Time – Hogarth Shakespeare Project, 2015; Humanitas Fiction, 2016) și Frankissstein.O poveste de iubire (Frankissstein. A Love Story, 2019; Humanitas Fiction, 2020) – confirmă extraordinara originalitate și forța literară ale autoarei. A mai scris nuvele, cărți pentru copii și scenarii de film. În 2011 a publicat o carte de memorii, Why Be Happy When You Could Be Normal, iar în decembrie 2016 i-a apărut volumul Zile de Crăciun (Christmas Days: 12 Stories and 12 Feasts for 12 Days; Humanitas Fiction, 2017). | www.jeanettewinterson.com

 

Fotografia autoarei © Sam Churchill

Recenzii

"Un roman indraznet, neconventional si plin de haz... Folosindu-se de anecdote incarcate de subintelesuri, povestite cu un umor de nestavilit, intretesand parabole, Winterson isi permite atat de periculosul lux de a scrie un roman ce respinge toate principiile unei intrigi ca la carte... Un debut fascinant... Un roman patrunzator." (Chicago Tribune)

"Asemenea Seherezadei, Jeanette Winterson poseda talentul de a-si fascina cititorul, creand lumi fantastice inauntrul carora legile veridicitatii si ale plauzibilitatii sunt anulate. Poseda talentul de a imbina satira intepatoare a lui Swift cu atmosfera magica a lui García Márquez, talentul de a reinventa miturile, chiar si atunci cand creeaza altele noi, personale." (The New York Review of Books)

"Jeanette Winterson este unul dintre cei mai complecsi autori, un fel de magician al cuvintelor, care te poate lasa cu gura cascata, intrebandu-te cum de a parcurs alfabetul de la A la Z, fara a rosti nici macar o singura litera." (San Francisco Chronicle)

"Jeanette Winterson este cea mai valoroasa tanara voce literara din ultimii douazeci de ani." (Gore Vidal)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Portocalele nu sunt singurele fructe
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 216
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-267-7
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Jeanette Winterson
 • Traducere: Vali Florescu

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact