Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Antoine Laurain, Pălăria Președintelui

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere de Doru Mareş

Un succes literar incontestabil al anului 2012 în Franța, romanul Pălăria Președintelui (Le Chapeau de Mitterrand) a obținut premiile Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs. A fost ecranizat în 2014 în regia lui Robin Davis. Tradus în peste 15 limbi, în Marea Britanie a intrat în Kindle Top 5 și a devenit Waterstone Book Club Choice în 2013; în SUA, tot în 2013, a fost selectat pentru ABA’s Indies Introduce Debut Authors, iar în Germania s-a aflat pentru mai multe săptămâni în 2016 printre primele zece titluri din topul publicației Der Spiegel.

În romanul său inteligent și plin de umor, Antoine Laurain îi oferă rolul principal unei pălării. Dar nu o pălărie ca oricare alta, ci una învestită cu puteri excepționale, asemenea primului ei proprietar — președintele Franței, François Mitterrand. În periplul ei de la un posesor la altul, pălăria — tichie fermecată dintr-un basm al zilelor noastre — le va schimba radical viața celor care o poartă.

 

Despre Antoine Laurain

ANTOINE LAURAIN este scriitor, jurnalist, scenarist și colecționar de antichități. S-a născut la Paris, la începutul anilor ’70. După ce a studiat cinematografia, și-a început cariera regizând scurtmetraje și scriind scenarii. Primul său roman, Ailleurs si j’y suis, apărut în 2007, a obținut Premiul Drouot. Au urmat romanele Fume et tue (2008) și Carrefour des nostalgies (2009), care a primit Premiul Livres en Vignes. Colaborează la mai multe publicații, printre care revista de lux Palace-Costes și lunarul satiric L’Écho des savanes. Pălăria Președintelui (Le Chapeau de Mitterrand; Humanitas Fiction, 2018) a apărut în 2012 și a obținut premiile Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs. A fost tradus în peste 15 limbi și s-a bucurat de un mare succes. A fost ecranizat pentru televiziune în 2014 de Robin Davis, cu Frédéric Diefențal, Laurent Claret, Frédérique Bel și Roland Giraud, muzica aparținându-i lui Vladimir Cosma. Un alt bestseller internațional al lui Antoine Laurain este romanul său din 2014, La Femme au carnet rouge, publicat în peste 20 de țari, care a fost urmat în 2016 de romanul Rhapsodie française.

Fotografia autorului © Philippe Matsas/Opale Leemage/Flammarion

Recenzii

„Un roman revigorant, amuzant și bine închegat, care aduce un dram de magie anilor ’80. Un roman plin de farmec. (...) Precum un spiriduș binefăcător, Antoine Laurain se plimbă prin anii ’80 după această pălărie capabilă să schimbe destinul celor care o poartă, conferindu-le o putere și o libertate cum nu și-au imaginat până atunci.“ (La Semaine)

„Un roman subtil, ingenios, pasionant și de multe ori amuzant.“ (L’Avenir)

„O fabulă savuroasă în care eroul este o pălărie furată, pierdută, abandonată, recuperată și înapoiată proprietarului, un anume François Mitterrand. O pălărie care-și va împinge proprietarii să îndrăznească să se afirme și să-și schimbe viața.“ (Version Femina)

„Umorul satiric plin de finețe al lui Laurain amintește de filmele clasice ale lui Jacques Tati — și nu, nu trebuie să fii un cunoscător al politicii franceze pentru a te bucura de acest roman încântător.“ (Library Journal)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Pălăria Președintelui
 • An apariție: 2018
 • Ediție: I
 • Pagini: 200
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-325-3
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Antoine Laurain
 • Traducere: Doru Mareş

Noi apariții

Author Spotlight

Guzel Iahina

pagina autorului

GUZEL IAHINA s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact