Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Ruth Reichl, Romanul Parisului

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Anca Dumitru

 

Bestseller New York Times  •  Roman ales printre cele mai bune cărți ale anului 2024 de publicațiile Saveur, Food & Wine, Bookreporter și The Charlotte Observer  •  O aventură literară rafinată, în care arta, moda și gastronomia devin personaje în sine, pe străzile pline de farmec ale Parisului anilor 1980.

 

Când Celia îi lasă o moștenire cel puţin ciudată – un bilet de avion spre Paris și o sumă de bani pe care să o folosească doar acolo –, Stella nu este deloc pregătită pentru hazard; o copilărie solitară, lipsită de afecţiune maternă și umbrită de o traumă nemărturisită, a predispus-o la rutină și singurătate. Proprietara editurii unde lucrează o sfătuiește să își ia o perioadă de pauză, iar tânăra se hotărăște să respecte ultima dorință a mamei sale. Singură, într-un oraș străin, nu poate renunța la vechile obiceiuri: prudenţă, cumpătare, planificare. Dar, ca atrasă de un magnet, probează într-un magazin vintage o fabuloasă rochie creată de Yves Saint Laurent pentru prima sa colecție sub emblema Casei Dior, și vânzătoarea insistă că aceasta îi e destinată. Stella e de acord să o poarte pentru o zi înainte să o cumpere și să urmeze indicațiile femeii neobișnuit de stăruitoare. Prima oprire: celebra braserie Les Deux Magots. Întâlnirea cu un colecţionar de artă octogenar care decide să o ia sub protecţia sa pare că îi va schimba destinul, dar Stella trebuie să-și găsească curajul necesar pentru a face faţă provocărilor unui nou mod de viaţă.

Despre Ruth Reichl

RUTH REICHL (n. 1948), una dintre cele mai influente figuri din lumea criticii culinare americane, este autoarea mai multor bestsellere New York Times la categoria nonficțiune, de un succes deosebit bucurându-se Tender at the Bone: Growing Up at the Table (1998), Comfort Me with Apples: More Adventures at the Table (2001), Garlic and Sapphires: The Secret Life of a Critic in Disguise (2005) și Save Me the Plums: My Gourmet Memoir (2014), precum și o carte de bucate, My Kitchen Year: 136 Recipes That Saved My Life (2015). Primul său roman, Delicious! (2014), a făcut-o cunoscută și cititorilor de ficțiune, iar Romanul Parisului (The Paris Novel, 2024; Humanitas Fiction, 2025) ajuns de asemenea bestseller New York Times, a impus-o definitiv și în ficțiune, fiind în curs de apariție în aproape zece țări. Ruth Reichl a condus vreme de zece ani ca redactor-șef prestigioasa revistă Gourmet. Anterior, a fost critic culinar pentru New York Times și editor și critic culinar pentru Los Angeles Times. De-a lungul timpului, a primit șase premii James Beard pentru jurnalism, iar în 2024 i-a fost decernat James Beard Lifetime Achievement Award. Actualmente, locuiește în nordul statului New York împreună cu soțul său și două pisici.

Recenzii

„Cunoscută ca jurnalistă și critic culinar, Ruth Reichl oferă publicului, de această dată, o poveste delicioasă despre o tânără redactoare introvertită ajunsă la Paris în anii 1980 [...]. Proza sa expresivă face credibilă transformarea Stellei, pe măsură ce o însufleţește o mare pasiune pentru cultura și gastronomia franceză.“ — Publishers Weekly

 

„Această poveste multistratificată îi va cuceri pe cei care iubesc Parisul, bucătăria franceză și finalurile fericite.“ — Library Journal

 

„O scrisoare de dragoste către o metropolă… Ruth Reichl creează o atmosferă minunată, cu mese sofisticate: melci, foie gras, ortolani, vinuri de colecție. Francofilii și pasionaţii de călătorii din fotoliul de acasă vor fi deopotrivă încântați de ocazia de a vizita splendidele catedrale, muzee și restaurante pariziene.“ — Shelf Awareness

 

„Ador tot ce scrie Ruth Reichl, și nu numai că Romanul Parisului nu face excepţie, dar este, pagină după pagină, un festin captivant și irezistibil. Ce bucurie să o cunoști pe Stella și să o urmezi pe străzile Parisului, pe măsură ce se cufundă în tot ceea ce are orașul de oferit, descoperind în sfârșit cum să-și îndeplinească visurile. Precum o masă bună în cel mai cuceritor oraș din lume, mi-am dorit ca acest roman sublim să nu se mai termine.“ — Cynthia D’Aprix Sweeney

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Romanul Parisului
  • An apariție: 2025
  • Ediție: I
  • Pagini: 296
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-606-097-647-9
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Ruth Reichl
  • Traducere şi note: Anca Dumitru

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

15 octombrie 2025, Editura Humanitas Fiction

​Lansare – Teatrul de la malul mării de Joanna Quinn

11 octombrie 2025, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Călătorie către curcubeu de Yasunari Kawabata

8 octombrie 2025, Editura Humanitas Fiction

Lansare – O moarte foarte ușoară de Simone de Beauvoir

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact