Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Polly Samson, Un teatru pentru visători

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Vali Florescu

 

CD-ul cadou care însoțește romanul a fost conceput special de celebrul David Gilmour (sotul scriitoarei) – compoziție, chitară, voce, Polly Samson – versuri și Romani Gilmour (fiica lor) – harpă, voce.

 

Bestseller 2020 Sunday Times  •  Cea mai bună carte de ficțiune a anului 2020 în Spectator, The Times, Sunday Times, The Telegraph, Daily Mail  •  Romanul verii 2020 în The Guardian, Sunday Times, The Times, Daily Mail, Financial Times și Evening Standard.

 

Un teatru pentru visători e un roman al visurilor utopice și al pierderii inocenței, printre artiști și poeți, alături de tânărul Leonard Cohen, dar și al unui loc care a alimentat fantezia vreme de decenii.

 

1960. Grecia – insula Hydra. Un cerc de poeți, pictori și muzicieni trăiesc după propriile reguli, într-o lume aflată în pragul revoluției. Gravitând cu toții în jurul scriitorilor Charmian Clift și George Johnston – regina boemă și regele anxios al acestui grup pestriț –, se iubesc, se ceartă, se tachinează sau se detestă, fără ca universul lor să se descentreze. Triunghiul amoros care îi atrage, devenind liantul lor – cel dintre scriitorul Axel Jensen, soția lui, Marianne Ihlen, și tânărul poet canadian Leonard Cohen – îi ține pe toți ca pe ace. Ajungând în portul din Hydra cu trei caiete goale și visând să devină scriitoare, ca majoritatea celor care au fost purtați într-acolo, abia ieșita din adolescență Erica se va așeza la periferia acestui grup și îl va observa, se va lăsa purtată de strălucirea lui și a locului, o strălucire care seduce, arde și, în cele din urmă, maturizează.

Despre Polly Samson

POLLY SAMSON s-a născut în 1962, la Londra. Pasionată de scris și poezie din copilărie, a intrat în lumea editorială londoneză la optsprezece ani. Primul ei roman, Out of the Picture (2000), a fost finalist la Author’s Club Award. Multe dintre povestirile sale, inclusiv cele din primul volum de proză scurtă, Lying in Bed (1999), au fost citite la BBC Radio 4. Un al doilea volum de povestiri, Perfect Lives (2010), a fost BBC Book at Bedtime și Cartea anului în Sunday Times, The Observer, Metro, Spectator, The Telegraph și Evening Standard. Cel de-al doilea roman, Bunătatea (The Kindness, 2015; Humanitas Fiction, 2023), a fost Cartea anului în The Times și The Observer, iar Un teatru pentru visători (A Theatre for Dreamers, 2020; Humanitas Fiction, 2022) a ajuns pe poziția a doua pe lista de bestselleruri a publicației Sunday Times și a fost Cartea anului în The Times, Sunday Times, The Telegraph, Daily Mail și Spectator. Polly Samson a scris introduceri, inclusiv la un volum cu primele povestiri ale lui Daphne du Maurier, The Doll, ediția 2011, și a făcut parte din juriul Costa Novel Prize și Book of the Year. A semnat și versuri pentru compoziții muzicale, acestea apărând pe patru albume care au ajuns pe prima poziție a clasamentelor, printre care The Division Bell al trupei Pink Floyd și On An Island, albumul lui David Gilmour, soțul său. A lucrat şi ca jurnalistă, scriind vreme de doi ani editoriale pentru Sunday Times. În 2021 a semnat introduceri la noi ediții ale memoriilor lui Charmian Clift – Peel Me A Lotus și Mermaid Singing –, precum și la Three Summers, cartea scriitoarei clasice din Grecia Margarita Liberaki. Polly Samson a fost aleasă fellow de Royal Society of Literature în 2018.

 

Fotografia autoarei © Harry Borden

Recenzii

„O lectură plină de nostalgie, de care nu te mai poți despărți. Proza poetică a lui Samson este atât de vie încât, la sfârșit, vei căuta imagini ale insulei Hydra din 1960, numai pentru a mai rămâne prins încă o vreme în vraja ei.“ — Vanity Fair

 

„O dramă plină de hedonism, magie și carnalitate.“ — Times Literary Supplement

 

„Inteligent și seducător.“ — The Guardian

 

„O avalanșă impresionistă, intoxicantă de senzații.“ — Sunday Times

 

„Evadare și meditație asupra artei și sexualității.“ — The Observer

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Un teatru pentru visători
 • An apariție: 2022
 • Ediție: I
 • Pagini: 336
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978‑606‑097-003-3
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Polly Samson
 • Traducere şi note: Vali Florescu

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact